PROBLEMI

Polovica škola na svijetu nema pitku vodu ni toalete

Situacija se može brzo poboljšati ako svjetski lideri ovaj problem postave kao jedan od prioriteta

Ilustracija

Agencije

27.8.2018

Gotovo polovica škola na svijetu nema pitku vodu, toalete i umivaonike za pranje ruku, stavljajući tako milione djece u opasnost od raznih bolesti, saopćili su stručnjaci iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Gotovo 900 miliona djece bori se s nedostatkom osnovnih higijenskih uvjeta tokom svog obrazovanja, stavljajući tako svoje zdravlje u opasnost.

- Ne možete imati kvalitetno okruženje za učenje bez tih osnova - kazao je dr. Rik Džonston (Rick Johnston) iz Svjetske zdravstvene organizacije, glavni istraživač na projektu, dodavši kako nedostatak čiste vode i sanitarnih objekata može uzrokovati dehidraciju, bolest, pa čak i smrt. 

No, mnoga su djeca prisiljena riskirati zdravlje da bi učestvovala u nastavi, prema izvještaju koje je zajednički izradio UNICEF i WHO, prvo koje se posebno bavi školama.

Gotovo trećina osnovnih i srednjih škola nema sigurnu i pouzdanu opskrbu pitkom vodom, koja utječe na gotovo 570 miliona djece. Gotovo 20 posto škola uopće nije imalo pitku vodu. Nešto više od trećine škola nije imalo odgovarajuće sanitarne čvorove, a jedna od pet osnovnih škola i jedna od osam srednjih škola nema nikakvih sanitarnih prostora.

Gotovo polovica nije imala odgovarajuće uvjete za pranje ruku, koji su neophodni za pomaganje u sprečavanju širenja infekcija i bolesti. Najgora je situacija u Africi, istočnoj i jugoistočnoj Aziji.

- Ovi podaci su šokantni. Posljedice su vrlo široke u smislu dječijeg pristupa obrazovanju i općem zdravlju - dodao je izvršni direktor humanitarne organizacije WaterAid Tim Vejnvrajt (Wainwright).

Međutim, stručnjaci su optimistični, a situacija se može brzo poboljšati ako svjetski lideri problem vode i sanitarija postave kao jedan od prioriteta.

- S političkom voljom, stvarno je moguće isporučiti dobre usluge - rekao je Džonston.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.