Foto: Ilustracija

PROBLEMI Milioni djece u opasnosti od raznih bolesti

Polovica škola na svijetu nema pitku vodu ni toalete

Situacija se može brzo poboljšati ako svjetski lideri ovaj problem postave kao jedan od prioriteta

Autor: Agencije
27.08.2018 08:20
A
A
A

Gotovo polovica škola na svijetu nema pitku vodu, toalete i umivaonike za pranje ruku, stavljajući tako milione djece u opasnost od raznih bolesti, saopćili su stručnjaci iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Gotovo 900 miliona djece bori se s nedostatkom osnovnih higijenskih uvjeta tokom svog obrazovanja, stavljajući tako svoje zdravlje u opasnost.

- Ne možete imati kvalitetno okruženje za učenje bez tih osnova - kazao je dr. Rik Džonston (Rick Johnston) iz Svjetske zdravstvene organizacije, glavni istraživač na projektu, dodavši kako nedostatak čiste vode i sanitarnih objekata može uzrokovati dehidraciju, bolest, pa čak i smrt. 

No, mnoga su djeca prisiljena riskirati zdravlje da bi učestvovala u nastavi, prema izvještaju koje je zajednički izradio UNICEF i WHO, prvo koje se posebno bavi školama.

Gotovo trećina osnovnih i srednjih škola nema sigurnu i pouzdanu opskrbu pitkom vodom, koja utječe na gotovo 570 miliona djece. Gotovo 20 posto škola uopće nije imalo pitku vodu. Nešto više od trećine škola nije imalo odgovarajuće sanitarne čvorove, a jedna od pet osnovnih škola i jedna od osam srednjih škola nema nikakvih sanitarnih prostora.

Gotovo polovica nije imala odgovarajuće uvjete za pranje ruku, koji su neophodni za pomaganje u sprečavanju širenja infekcija i bolesti. Najgora je situacija u Africi, istočnoj i jugoistočnoj Aziji.

- Ovi podaci su šokantni. Posljedice su vrlo široke u smislu dječijeg pristupa obrazovanju i općem zdravlju - dodao je izvršni direktor humanitarne organizacije WaterAid Tim Vejnvrajt (Wainwright).

Međutim, stručnjaci su optimistični, a situacija se može brzo poboljšati ako svjetski lideri problem vode i sanitarija postave kao jedan od prioriteta.

- S političkom voljom, stvarno je moguće isporučiti dobre usluge - rekao je Džonston.