SVIJET

Ujedinjeni narodi: Vojska Mijanmara imala je genocidne namjere

Više od 700.000 osoba je izbjeglo i sada živi u kampovima u Bangladešu

Arhiv

Fena

27.8.2018

Vojska Mijanmara počinila je masovna ubistva i grupna silovanja nad muslimanima iz zajednice Rohindža s "genocidnim namjerama", a komandant armije i pet generala trebaju biti krivično gonjeni zbog najtežih zločina, saopćili su danas istražitelji UN-a.

Civilna administracija koju predvodi Aung San Su Ći dozvolila je širenje govora mržnje, uništila dokumente i nije zaštitila manjine od zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina u državama Rakine, Kačin i Šan, navodi se u izvještaju.

Oni su time "doprinijeli izvršenju zločina", dodaje se dokumentu.

Vojska je prije godinu provela brutalnu akciju u mijanmarskoj državi Rakine kao odgovor na napade lokalnih snaga na 30 policijskih položaja i jednu vojnu bazu.

Oko 700.000 Rohindža je izbjeglo i sada žive u kampovima u susjednom Bangladešu.

U izvještaju UN-a navodi se da je vojna akcija, tokom koje su spaljena sela, bila "veoma neproporcionalna prema postojećim sigurnosnim prijetnjama".

- Zločini u državi Rakine, na način na koji su počinjeni, slični su po prirodi, ozbiljnosti i razmjerama s onima koji omogućavaju da se genocidna namjera uspostavi u drugim kontekstima - saopćila je Nezavisna međunarodna misija UN-a za utvrđivanje činjenica u Mijanmaru.

U izvještaju na 20 stranica dodaje se da postoji dovoljno informacija za pokretanje istrage i krivično gonjenje visokih zvaničnika vojne komande.

Vlada Mijanmara, kojoj je unaprijed poslana kopija izvještaja UN-a, nije dala nikakav komentar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.