PREGOVORI

Gani i Lavrov odgodili sastanak o mirovnom procesu

Rusko ministarstvo potvrdilo

Arhiv

Srna

27.8.2018

Rusija je odgodila sastanak o mirovnom procesu u Afganistanu, koji je trebao biti održan sljedeće sedmice - saopćili su afganistanski zvaničnici.

U saopćenju koje je izdala kancelarija afganistanskog predsjednika Ašrafa Ganija (Ashraf Ghani) navodi se da su Gani i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov odlučili da odgode sastanak i da afganistanski predsjednik insistira na tome da Afganistan treba voditi pregovore.

Lavrov je istakao da je Moskva saglasna da pregovore treba voditi Afganistan i da je Rusija spremna da sarađuje, javio je AP.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da su pregovori odgođeni nakon sastanka ruskog ministra s predsjednikom Afganistana.

- Gani je, u principu, podržao ideju o sastanku u Moskvi i predložio je odgađanje njegovog održavanja kako bi se na njegovo održavanje došlo sa konsolidiranim stavom - navodi se u saopćenju ruskog ministarstva.

Ministarstvo je na sastanak pozvalo i predstavnike talibana, uprkos tome što se oni u Rusiji smatraju terorističkom organizacijom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.