Mekejn nije želio Trampa na svojoj sahrani, a predsjednik SAD mu ne želi odati počast

Agencije
27.08.2018 20:18

Amerikanci širom zemlje odaju počast preminulom senatoru Džonu Mekejnu (John McCain), a pripremaju se i komemoracije koje će trajati tokom cijele sedmice.

Očekuje se da će na crkvenoj službi u Nacionalnoj katedrali u Vašingtonu govore održati bivši predsjednici Barak (Barack) Obama i Džordž Buš mlađi (George Bush junior).

I svjetski lideri i Mekejnove kolege iz Kongresa iz obje partije u svojim govorima veličaju njegovu službu SAD, najprije kao vojnog pilota, pa ratnog zarobljenika i na kraju višedecenijskog senatora.

Ali, predsjednik Donald Tramp (Trump), koji je često vodio političke rasprave s Mekejnom i prije tri godine izjavio da je Mekejn smatran herojem samo zato što je bio ratni zarobljenik, nije odao počast preminulom senatoru, već je samo izjavio saučešće njegovoj porodici.

Tramp je na Twitteru napisao: “Moje najdublje saučešće i poštovanje porodici senatora Džona Mekejna. Molimo se za vas.”

Vašington Post je objavio da je Tramp odbacio unaprijed pripremljenu izjavu Bijele kuće o Mekejnovom životu i službi u kojoj je nazvan herojem.

Umjesto Trampove izjave, Bijela kuća je objavila izjave zvaničnika administracije koji odaju počast Mekejnu, a u kojima se hvale njegova vojna služba i nezavisnost koju je imao kao politički lider.

Zastave na Bijeloj kući spuštene su na pola koplja tokom vikenda, a u ponedjeljak su ponovo uzdignute.

Džon Mekejn je izrazio želju da Donald Tramp ne prisustvuje njegovoj sahrani, već da, umjesto njega, dođe potpredsjednik Majk Pens (Mike Pence).

Čak i na samrti, Mekejn je kritizirao Trampa zbog saglasnosti sa izjavom Vladimira Putina da se Rusija nije miješala u izbore u SAD 2016.

- Teško je procijeniti koliku će štetu nanijeti Trampovi naivnost, egoizam, lažni balans i naklonost prema autokratima. Jasno je da je samit u Helsinkiju tragična greška - rekao je Mekejn poslije susreta Trampa i Putina u Helsinkiju.

Bivši američki predsjednici su u svojim izjavama odali počst preminulom senatoru, a isto su učinili i neki svjetski lideri.

Francuski predsjednik Emanuel Makron je rekao da je “Džon Mekejn bio pravi američki heroj, koji je cijeli život posvetio svojoj zemlji. Njegov glas će nedostajati, a naše misli su s njegovim najmilijima”.

Britanska premijerka Tereza Mej (Theresa May) je rekla da je “Mekejn otjelotvorio ideju službe zemlji”.

NA VRH