UBISTVO

Ubio dijete prije 20 godina, a tek jučer uhapšen

Osumnjičeni za ubojstvo Jos Breh identificiran je nakon najveće istrage pomoću DNK podataka u nizozemskoj historiji

Agencije

27.8.2018

Glavni osumnjičeni za 20 godina star slučaj ubojstva nizozemskog dječaka Nikija Ferstapena (Nicky Verstappen) uhapšen je jučer u Španjolskoj.

Osumnjičeni za ubojstvo Jos Breh identificiran je nakon najveće istrage pomoću DNK podataka u nizozemskoj historiji. Nizozemska policija je povezala DNK njegove rodbine s onim nađenim na odjeći ubijenog dječaka i tako došla do presudnog traga u ovoj dvadesetogodišnjoj istrazi.

"Jos B., 55, osumnjičen u smrti Ferstapena, uhapšen je u Španjolskoj u nedjelju poslijepodne. Priveden je i bit će predan Nizozemskoj", saopćila je policija južne nizozemske pokrajine Limburg, gdje je 11-godišnji dječak nestao u avgustu 1998.

Dječak iz šatora u ljetnom kampu nestao 1998.

Kako javlja BBC, Ferstapen je tamo bio u ljetnom kampu kada je naprosto nestao iz svog šatora. Njegovo tijelo pronađeno je već sljedećeg dana, ali potraga za njegovim ubicom trajala je sve do jučer.

Breh je 1998. uočen u blizini mjesta zločina. Policija ga je ispitala, ali ga je ubrzo pustila, pogrešno vjerujući da je bio samo nevin prolaznik.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.