GLOBUS

Život mu je bio kao špijunski film, spriječio je stotine smrti i bio dvostruki agent

- Spasio je mnoge živote, jer je želio da služi svojoj zemlji. Svaka operacija bila je zaustavljanje prolivanja krvi nevinih. Neka njegov rad govori umjesto njega, rekao je njegov otac

Daily mail

27.8.2018

Na dan kada su četiri eksplozije potresle Bagdad, automobil parkiran u uličici, natovaren eksplozivom bio je spreman da nanese još razaranja i žrtava.

Ubrzo potom, gust crni dim dizao se put neba, a žrtve su ležale na zemlji. Neki su bili mrtvi, drugi povrijeđeni, dozivali pomoć, očajnički se trudeći da ostanu u životu, piše Daily Mail. 

Bilo kom lokalnom stanovniku koji je vidio tu scenu, ona je predstavljala čist horor. Ali, nije sve bilo kao što izgleda, jer kada je automobil eksplodirao ulica je bila pusta. Kada je naprava eksplodirala, ranjeni su uletjeli na scenu, zauzeli svoja mjesta, poput dobro utreniranih glumaca. Punjenje originalne bombe bilo je zamijenjeno mnogo manjom napravom, dizajniranom da zavara, ne da uništava.

Ta dobro osmišljena scena bila je djelo kapetana Harita al-Sudanija, "krtice" iz malo poznate Falkon obavještajne grupe, koji je uspio da se infiltrira u najviše redove Islamske države.

Kada je fotografija snimljena 2016. godine, on je već 14 mjeseci živio jednu od najopasnijih tajnih operacija na svijetu. Dok je glumio džihadistu, posao mu je bio da transportuje bombe na određena mjesta prije nego što ih aktivira. Ali u stvarnosti je otac troje djece, eksplozivne naprave predavao svom timu da ih deaktivira, a onda iscenirao eksplozije i žrtve, da bi lideri ISIS-a povjerovali da je učinio ono što su mu tražili.

Kad je bomba eksplodirala na sjeverozapadu Bagdada, iračka policija izdala je saopćenje u kome se navodi da je najmanje 10 ljudi poginulo, a 34 povrijeđeno. Policija je navela da je meta bila zelena pijaca u prometnoj ulici. Agencija povezana sa ISIS-om, objavila je da su baš oni preuzeli odgovornost.

Ali "napad" - uključujući tu i dolazak lažnih žrtava - zabilježile su nadzorne kamere sa zgrade u blizini, pa je snimak na kraju "procurio". Državni zvaničnici su pokušali da spriječe širenje glasina, pa su raširili novu - da je u pitanju snimanje filma.

I tek sada, kada je heroj, dvostruki agent odavno mrtav (ubijen je u januaru 2017. godine), a ISIS skoro poražen, istina može da bude otkrivena. Kapetan Al- Sudani, koji se smatra jednim od najboljih špijuna u Iraku, sabotirao je 30 eksplozija automobila-bombi i spriječio 18 napada bombaša samoubica.

Njegov otac Abid rekao je o hrabrosti svog sina:

- Spasio je mnoge živote, jer je želio da služi svojoj zemlji. Svaka operacija bila je zaustavljanje prolivanja krvi nevinih. Neka njegov rad govori umjesto njega.

Na jednom od njegovih posljednjih zadataka, kada je trebalo da se sastane sa ostatkom tima koji je trebalo da deaktivira bombu, pozvao ga je šef iz ISIS-a i pitao zašto laže o tome gdje se trenutno nalazi. Mislio je da mu je prošla laž da je vjerovatno pogrešno skrenuo. Ono što nije znao je da mu je ISIS ozvučio vozilo, pa su čuli njegov razgovor sa članovima Falkona.

U januaru 2017. godine, posle 16 mjeseci dvostrukog života, primio je naredbu o, ispostaviće se, svojoj posljednjoj misiji. Naredili su mu da ode na sjever Bagdada, u udaljenu seosku kuću. Ušao je tamo i nikada nije izašao. Falkon je četiri dana čekao na zeleno svjetlo da upadne u kući i potraži ga. Jedan njegov kolega je ubijen, ali od kapetana Al-Sudanija nije bilo ni traga ni glasa.

Snimak ISIS-a iz avgusta te godine pokazuje trenutak za koji irački obavještajci vjeruju da je trenutak smrti Al-Sudanija. Ostalo je nepoznato koliko je bio u zarobljeništvu, ali se vjeruje da su ga mučili.

Vjeruje se da je on jedan od četiri muškarca vezanih očiju, u narandžastim kombinezonima koji je ubijen u šumi, na snimku ISIS-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.