AMERIKA

Tramp popustio i spustio zastavu u počast Mekejna

Mekejn, koji je bio vodeći konzervativni disident u Trampovoj Republikanskoj stranci, umro je u subotu

AFP

Avaz.ba

28.8.2018

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) popustio je u ponedjeljak pod pritiskom te odredio da se zastava na Bijeloj kući ponovo spusti napola koplja, u počast preminulog senatora Džona Mekejna (John McCain).

Nešto prije toga udruženje ratnih veterana kritiziralo je Bijelu kuću jer je zastavu vratila u uobičajeni položaj, samo nakon jednog dana žalovanja.

Zastava na Bijeloj kući, spuštena nakon vijesti o smrti Mekejna u subotu navečer, ponovo je podignuta danas, ali je nakon kritike veterana opet spuštena napola koplja.

Bez obzira na naše razlike u političkim pogledima, poštujem činjenicu da je Mekejn služio za našu zemlju te njemu u počast potpisao sam objavu da se američka zastava spusti napola koplja do dana njegova pogreba - rekao je Tramp. 

Mekejn, koji je bio vodeći konzervativni disident u Trampovoj Republikanskoj stranci, umro je u subotu.

Bijela kuća nije tom prilikom, kao što je to uobičajeno činila u takvim situacijama, objavila saopćenje povodom smrti, nego je Tramp samo na Twitteru napisao kratku izjavu saučešća porodici ne spominjući Mekejnovu vojnu i političku karijeru.

- Nečuveno je da je Bijela kuća obilježila smrt američkog junaka Džona Mekejna tvitom od dvije rečenice, ne spomenuvši njegov junački i nadahnjujući život - rekao je Joe Chenelly, nacionalni izvršni direktor udruženja veterana AMVETS-a.

Za vrijeme jednog događaja danas u Bijeloj kući kojem su prisustvovali i novinari Tramp se oglušio na pitanja o svojoj reakciji na Mekejnovu smrt.

Prema saveznim propisima za članove Kongresa zastave se spuštaju napola koplja na dan smrti i dan nakon tog.

"Zastavom koja nije ostala spuštena ni sekundu duže od golog minimuma koji traži zakon - uprkos dugotrajnoj tradiciji da zastava bude spuštena do pogreba - Bijela kuća je otvoreno pokazala flagrantno nepoštovanje prema služenju domovini i žrtvi senatora Mekejna za našu zemlju, kao i za služenje svih njegovih suboraca veterana", rekao je Chenelly. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.