SVIJET

Lavrov: Apsurdne tvrdnje da Rusija pokušava podijeliti Evropu

Cilj Vladimira Putina jeste da se uspostavi zajednički ekonomski i humanitarni prostor od Atlantika do Pacifika

Arhiv

Srna

28.8.2018

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da su apsurdne tvrdnje da Rusija pokušava podijeliti Evropu.

Tvrdnje da Rusija pokušava oslabiti ili podijeliti Evropu su apsurdne. Mi uporno govorimo o sveobuhvatnoj saradnji, na jednakim osnovama, na evropskom kontinentu, u skladu s principima jednake i nedjeljive sigurnosti za sve -  rekao je Lavrov za slovački list "Pravda". 

On je rekao da je u tom smislu dobro poznata inicijativa predsjednika Vladimira Putina da se uspostavi zajednički ekonomski i humanitarni prostor od Atlantika do Pacifika.

- Važno je da se razumije da ruska vanjska politika nema ideološku pozadinu i da je naš glavni kriterij procjene partnera njihova spremnost da razvijaju odnose s Rusijom na osnovu jednakosti i uzajamne koristi uz poštovanje međunarodnog prava i obostranih interesa - rekao je Lavrov.

Prema njegovim riječima, Rusija je otvorena za konstruktivnu saradnju sa zainteresiranim stranama, ne samo u Evropi.

- Štaviše, mi smo spremni sarađivati u mjeri u kojoj su za to spremni naši partneri. Uvjeren sam da većina evropskih građana želi miran i prosperitetan evropski kontinent i da ne želi da se vraća u vrijeme konfrontacija kao što je to bilo u vrijeme Hladnog rata - istakao je Lavrov.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.