SVIJET

Tereza Mej u prvoj afričkoj turneji u svojstvu premijerke

Turneja dolazi usljed velikih turbulencija unutar njene stranke

Arhiv

Fena

28.8.2018

Britanska premijerka Tereza Mej (Theresa May) doputovala je u utorak u Kejptaun, gdje je započela turneju po afričkom kontinentu tokom koje se nada da će položiti temelje za trgovinske sporazume nakon Brexita.

Mej se u svojoj zemlji suočava s pritiskom političkih snaga skeptičnih prema njenoj sposobnosti da sklapa sporazume nakon što Britanija prekine veze s Briselom, kao i sa zagovornicima Brexita koji se plaše da ona neće postići jasan sporazum.

Njena turneja po Južnoj Africi, Nigeriji i Keniji - prva posjeta Africi otkako je postala premijerka u 2016. godini - smatrat će se njenim naporom da povrati vjeru u svoje uzdrmano čelništvo nad zemljom.

- Dok se pripremamo da napustimo Evropsku uniju, sada je vrijeme da Ujedinjeno Kraljevstvo produbi i osnaži svoja globalna partnerstva - izjavila je Mej.

- Afrika je na vrhuncu svojih moći da igra ključnu ulogu u transformaciji globalne ekonomije - dodala je ona.

Mej će iskoristiti govor u Kejptaunu da bi izložila da Britanija može ojačati svoje partnerstvo s Afrikom, posebno u transformativnim moćima privatnog sektora u britanskoj trgovini i ulaganjima, saopćio je njen ured.

Mej će u srijedu otputovati u Nigeriju radi sastanka s predsjednikom Muhamadom Buharijem u prijestonici Abuji i sa žrtvama savremenog ropstva u Lagosu.

Ona će se u četvrtak sastati s kenijskim predsjednikom Uhurom Kenjatom (Kenyatt), kratko prije odlaska u Vašington na susret s američkim predsjednikom Donaldom Trampom (Trump) i u Kinu na razgovore s predsjednikom Si Đinpingom, prenosi AFP.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.