SVIJET

Italijanski arhitekta Renco Pijano iznio plan za obnovu mosta u Đenovi

Populistička vlada ove države optužila je za nesreću privatnu firmu ''Autostrade per Italia''

AFP

Agencije

29.8.2018

Svjetski poznati italijanski arhitekta Renco Pijano (Renzo Piano, 80) iznio je plan za ponovno postavljanje vijadukta u Đenovi, koji se urušio ovog mjeseca, usmrtivši 43 osobe.

Pijano je o svojoj zamisli razgovarao s Đovanijem Totijem (Giovanni), predsjednikom pokrajine Ligurije, objavio je potonji na Twitteru.

Pijano koji je projektirao centar Pompidou u Parizu i Pocdamer Plac u Berlinu, rođen je u Đenovi i rekao je da ga je ta nesreća jako potresla.

U razgovoru za agenciju Ansu je rekao da nakon nesreće nije mogao ni o čemu drugome razmišljati. Vijadukt Morandi, na autocesti A10, urušio se 14. avgusta tokom olujnog nevremena, pri čemu je s njega palo više od 30 automobila i kamiona.

Italijanska populistička vlada optužila je za nesreću privatnu firmu ''Autostrade per Italia'', čiji je većinski vlasnik porodica Beneton (Benetton) koja odbija odgovornost.

Italijanski ministar prometa Danilo Tonineli (Toninelli) izjavio je za televiziju Anch'io da bi vlada trebala nadzirati obnovu vijadukta koju bi trebala finansirati ''Autostrade per Italia''.

Sve drugo bilo bi nedostatak poštovanja prema porodicama žrtava, dodao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.