SVIJET

Ofanziva snaga sirijske vlade u Idlibu mogla bi izazvati humanitarnu krizu do sada neviđenih razmjera

"Nusra front" i neke druge terorističke grupe izrazile spremnost da upotrijebe hemijsko oružje

Arhiv

Srna

29.8.2018

Direktor UN-a za humanitarne operacije Džon Ging (John) upozorio je da bi obimna ofanziva snaga sirijske vlade u Idlibu mogla izazvati humanitarnu krizu razmjera do sada neviđenih tokom rata u Siriji.

On je jučer pozvao članove Vijeća sigurnosti UN-a da učine sve što mogu kako bi se to izbjeglo.

Sirijske vlasti sa spremaju za ofanzivu u Idlibu, najvećem uporištu sirijskih pobunjenika, u kojem živi skoro tri miliona ljudi.

Ging je rekao da je u posljednjih nekoliko sedmica viđeno "ozbiljno dodatno pogoršanje humanitarne situacije, uz intenzivno bombardiranje i granatiranje koje je prijavljeno u dijelovima pokrajine Idlib, kao i u pokrajinama Alep, Hama i Latakija, što je dovelo do smrti civila i uništavanja škola i bolnica.

Stalni predstavnik Sirije u UN-u Bašar Džafari (Bashar Jaafari) ranije danas je izjavio da je stalna sirijska misija pri UN-u predstavila dokumente koji dokazuju da postoje planovi terorista da izvrše napad hemijskim oružjem u pokrajini Idlib i da za to okrive vlasti u Damasku.

On je na jučerašnjem sastanku Vijeća sigurnosti UN-a rekao da dokumenti jasno pokazuju da su "Nusra front" i neke druge terorističke grupe izrazile spremnost da upotrijebe hemijsko oružje protiv civila u Idlibu i da za to okrive sirijske vlasti i opravdaju agresiju stranih sila.

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da se SAD, Velika Britanija i Francuska pripremaju za izvršenje novih zračnih napada na Siriju pod izgovorom da su sirijske snage koristile hemijsko oružje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.