SUKOBI

Donald Tramp optužio Kinu za hakiranje mailova Hilari Klinton

Američki predsjednik isto je uradio i u aprilu 2017. godine

AFP

Fena

29.8.2018

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) objavio je na Twitteru da je Kina hakirala mailove Hilari Klinton (Hillary Clinton), ali nije naveo nikakve dokaze ili dodatne informacije koje bi podržale njegovu tvrdnju.

- Mailovi Hilari Klinton, od kojih su mnogi sadržavali povjerljive informacije, hakirala je Kina. Sljedeći korak bi trebali poduzeti Federalni istražni biro (FBI) i ministarstvo pravosuđa ili će, nakon svih grešaka koje su učinili Komej (Comey), Mekejb (McCabe), Strzok (Strzok), Pejdž (Page), Ohr, FISA..., njihov kredibilitet zauvijek nestati - navodi se u Trampovom tvitu objavljenom u srijedu.

Govoreći u Pekingu, portparol ministarstva vanjskih poslova Kine Hua Čunjing rekla je da takve optužbe nisu ništa novo.

- Ovo nije prvi put da smo čuli slične tvrdnje - izjavila je Hua na dnevnom informativnom brifingu.

- Kina je važan zagovornik cyber sigurnosti. Čvrsto se borimo protiv bilo kakvih oblika internet napada i krađe povjerljivih informacija - dodala je ona.

Zvaničnici obavještajnih službi SAD rekli su da je Rusija hakirala mailove demokratskih zvaničnika da bi utjecala na predsjedničke izbore 2016. godine.

Američki savezni sud u julu je podigao optužnicu protiv 12 ruskih obavještajnih službenika zbog optužbi za hakiranje kompjuterskih mreža Klinton i demokratske stranke.

Advokat Robert Miler (Mueller) istražuje ulogu Rusije na izborima 2016. godine i je li kampanja republikanskog kandidata Trampa sarađivala s Moskvom. Rusija negira miješanje u američke predsjedničke izbore, dok Tramp negira bilo kakav dogovor s Moskvom.

Tramp je i u aprilu 2017. godine optužio Kinu za hakiranje mailova demokratskih zvaničnika, ali nije dostavio nikakve dokaze koji bi potkrijepili njegovu tvrdnju.

Kina je više puta odbacivala sve optužbe za učešće u cyber napadima u inozemstvu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.