SVIJET

Rusija jača mornaričke snage na Mediteranu kod sirijske obale

U subotu su fregate ''Admiral Grigorovič'' i ''Admiral Esen'' isplovile kroz Bosfor

Ilustracija

Fena

29.8.2018

Rusija je poslala nekoliko fregata na Mediteran preko Bosfora, pokazala je analiza brodskog saobraćaja u okviru onoga što su ruske novine u utorak nazvale najvećim jačanjem vojnih snaga od ulaska Moskve u sirijski rat u 2015. godine.

Pojačanja dolaze u vrijeme dok se vjeruje da ruski saveznik, sirijski predsjednik Bašar el-Asad (Bashar al-Assad) razmatra ofanzivu na posljednju veliku preostalu pobunjeničku enklavu Iidlib, na sjeveru zemlje.

Rusija optužuje Sjedinjene Američke Države da gomilaju vlastite snage na Bliskom istoku, u pripremi za mogući napad na sirijske vladine snage.

U subotu su fregate ''Admiral Grigorovič'' i ''Admiral Esen'' isplovile kroz Bosfor ka Mediteranu.

Dan ranije su fregata ''Pitlivij'' i brod ''Nikolaj Filčenkov'' snimljeni kako prolaze kroz turski moreuz koji povezuje Crno more i Mediteran. Raketna korveta ''Višnji Voloček'' prošla je ranije u ovom mjesecu.

Novine ''Izvestija'' javile su da je Rusija stvorila najveće mornaričko prisustvo u Mediteranskom moru od intervencije u Siriji u 2015. koja je okrenula tok rata u Asadovu korist.

Te snage uključuju deset plovila, od kojih je većina naoružana dugometnim krstarećim projektilima Kalibr, piše ''Izvestija'', dodajući da su još dva broda na putu i da su, također, poslane dvije podmornice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.