RUSIJA

Sergej Lavrov: Moskva i Rijad odlučni u borbi protiv terorizma i ekstremizma

Rusija i Saudijska Arabija odlučne da zajedno djeluju

Arhiv

Fena

29.8.2018

Rusija i Saudijska Arabija odlučne su da se zajedno bore protiv terorizma i ekstremizma, izjavio je ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov.

 - Naše zemlje odlučne su da se beskompromisno bore protiv terorizma u svim njegovim oblicima, posvećujući posebnu pažnju iskorijenjivanju terorističke i ekstremističke ideologije - rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare, nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova Saudijske Arabije Adelom el-Jubeirom.

Prema njegovim riječima, Moskva i Rijad su ujedinjeni u stavu da aktuelni potencijal za sukob u strateški važnom regionu Bliskog istoka i Sjeverne Afrike ima najnepovoljniji utjecaj na regionalnu i globalnu sigurnost, kao i stabilnost.

Lavrov je rekao da Rusija poziva Ujedinjene narode i njene institucije da "igraju" aktivniju ulogu u stvaranju uvjeta za povratak sirijskih izbjeglica u svoju domovinu.

- Upoznali smo naše kolege o naporima koje ulaže Rusija u kontaktu s odgovarajućim zemljama regiona, kako bi osigurala neophodne uvjete za povratak izbjeglica i interno raseljenih osoba u njihova stalna prebivališta u Siriji - naveo je Lavrov.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.