David Hirst: Muhamed ibn Salman je kockar koji gubi

PONIŽENJE Kraljevska porodica ljuta

David Hirst: Muhamed ibn Salman je kockar koji gubi Opisao prijestolonasljednika u tekstu objavljenom na britanskom portalu "Middle East Eye"

David Hirst (David Hearst), urednik portala "Middle East Eye", opisao je saudijskog prijestolonasljednika Muhameda ibn Salmana (Mohamed bin Salman) kao kockara koji gubi. Prinčevi planovi počinju blijedjeti u pustinji zbog sve većih problema s kojima se suočava unutar države te problema koje ima njegov glavni patron, američki predsjednik Donald Tramp (Trump) - kaže Hirst.

U svom tekstu objavljenom na britanskom portalu "Middle East Eye", Hirst kaže da se balon raspršio i da veliki projekti Muhameda ibn Salmana iščezavaju jedan za drugim u pustinji, a s njima i ambiciozne tvrdnje o reformi dekade korupcije i diverzifikaciji ekonomije koja zavisi o nafti.

Dodaje kako su propali i Ibn Salmanovi pokušaji da se pojavi kao Trampov čovjek na Bliskom istoku.

- Sada su u Saudijskoj Arabiji mladi 32-godišnji prijestolonasljednik i ljuta kraljevska porodica koja samo čeka priliku da mu se osveti zbog poniženja koje je pretrpjela, što nije recept za stabilnost, a kamoli reformu - ističe Hirst.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

NA VRH