SVIJET Žele da se riješi spor

Anketa Međunarodnog republikanskog instituta SAD: Većina Makedonaca za novo ime države

Od u kupno 57 posto anketiranih, 37 posto u potpunosti podržava prijedlog

Fena
29.08.2018 20:48

Foto: Arhiv

Skoro polovina građana Makedonije na predstojećem referendumu glasat će za dogovor s Grčkom o promjeni imena države, a oko petina protiv, pokazuje anketa Međunarodnog republikanskog instituta SAD (IRI). 

Prema anketi, koja je urađena pred referendum, 30. septembra, 13 posto ispitanika još ne zna hoće li sudjelovati ili ne želi o tome govoriti, prenose srbijanski mediji. 

Skoro dvije trećine makedonskih građana želi da se riješi spor u vezi s imenom s Grčkom i da Makedonija postane članica EU i NATO-a.

Ukupno 57 posto anketiranih, od kojih 37 posto u potpunosti, a 20 posto donekle podržava prijedlog da se Makedonija učlani u EU i NATO pod novim imenom “Republika Sjeverna Makedonija”. 

Tih 57 posto Makedonaca, kako se navodi, vjeruju da korist od članstva u EU i NATO opravdava prihvatanje novog imena, koje je predviđeno dogovorom s Grčkom o rješavanju desetljetnog spora.

O dogovoru s Grčkom i promjeni imena države negativno se izjasnilo 38 posto, od kojih 28 posto u potpunosti, a 10 posto djelimice. 

Istovremeno, podršku članstvu u EU i NATO produžava da raste. Broj građana Makedonije koji podržava učlanjenje u EU porastao je na 83 posto, što je povećanje od šest posto u odnosu na avgust 2017., a 11 u odnosu na mart iste godine.

NA VRH