SVIJET

Arapska koalicija odbacuje izvještaj UN-a o ratu u Jemenu kao netačan

Saudijska Arabija predvodi koaliciju

Arhiv

Fena

29.8.2018

Koalicija arapskih zemalja predvođena Saudijskom Arabijom, koja ratuje protiv hutskih pobunjenika u Jemenu, odbacila je izvještaj stručnjaka za ljudska prava Ujedinjenih naroda kao netačan, a u kojem se navodi da su u zračnim napadima Saveza prouzročene velike civilne žrtve, te da se neki mogu smatrati ratnim zločinima. 

- Izvještaj ne spominje ulogu Irana u ratu u Jemenu i njihovu kontinuiranu podršku Hutima, uprkos jasnim dokazima koje je koalicija dostavila međunarodnim mehanizmima - navodi se u saopćenju koje je objavila saudijska državna novinska agencija. 

Iz koalicije je navedeno da će dostaviti u narednom periodu detaljan i opsežan pravni odgovor.

Vazdušni napadi koalicije pod vodstvom Saudijske Arabije u ratu u Jemenu doveli su do smrti velikog broja civila na tržnicama, vjenčanjima i ribarskim brodovima. Neki od njih mogu biti ratni zločini, rekli su eksperti za ljudska prava UN-a. 

Saudijska Arabija predvodi koaliciju koja pokušava da uspostavi međunarodno priznatu vladu predsjednika Abd-Rabu Mansur Hadija . (Abd-Rabbu Mansour Hadija) u Jemenu, koju je 2015. godine srušila militantna grupa Huta pod pokroviteljstvom Irana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.