SVIJET

Francuska neće plaćati za evropske zemlje koje ne poštuju "temeljna načela" Unije

Pitanje migranata ne žele prepustiti populistima

AFP

Agencije

30.8.2018

Francuska "nije spremna plaćati" za evropske zemlje koje ne poštuju "temeljna načela" Unije, upozorio je francuski ministar vanjskih poslova, devet mjeseci prije evropskih izbora.

- Nismo spremni plaćati za takvu Evropu. Moramo to jasno reći - rekao je Žan-Iv Le Drijan (Jean-Yves Le Drian), misleći na Poljsku i na Mađarsku.

Francuski ministar vanjskih poslova govorio je pred francuskim ambasadorima okupljenim u Parizu.

Svaka zemlja članica može slobodno birati svoje čelnike, ali naše gledanje na EU kao na blok savezništava i vrijednosti nije spojiv s vladama koje ne poštuju njegova temeljna načela i nisu solidarne s drugima - rekao je. 

Također je dodao ida one zapravo imaju utilitaristički pristup Uniji, i da biraju samo ono što ih zanima, ponajprije raspodjela novca.

U vezi s prihvatom migranata izrazio je želju da se s Njemačkom postigne okvirni dogovor prije samita u Salzburgu, Austrija, u septembru.

Napetost vlada između EU i Italije, koje se međusobno okrivljuju za nedostatak solidarnosti u prihvatu migranata, kulminirala je prijetnjom Rima da više neće učestvovati u finansiranju EU.

- Želimo postići zajedničko francusko-njemačko stajalište prije susreta na vrhu u Salzburgu 20. septembra kako to pitanje ne bismo prepustili populistima, prodavačima magle, jer znamo da je francusko-njemačka veza pokretač Evrope - rekao je Žan-Iv Le Drijan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.