ZAHTJEVI

Italija traži od Crne Gore i Srbije da prihvate dio migranata s broda "Diciotti"

Italijanska vlada odbila dopustiti iskrcavanje sve dok druge evropske zemlje ne pristanu primiti ih

AFP

Fena

30.8.2018

Zahtjev Italije da Podgorica primi dio migranata s broda ''Diciotti'', usidrenog u italijanskoj luci Kataniji na Siciliji, crnogorska vlada još nije razmatrala, no možda će to učiniti već danas na redovnoj sjednici, pišu u četvrtak podgorički mediji.

- Ambasada Italije u Podgorici kontaktirala je Ministarstvo vanjskih poslova o mogućem prihvatu dijela migranata s broda ''Diciotti''. Crnogorske vlasti još se nisu odredile prema tom zahtjevu i on je u proceduri - kazao je voditelj Vladinog ueda za odnose s javnošću Srđan Kusovac.

Italijanska vlast tražila je od Crne Gore da primi dio migranata koji su se u nedjelju iskrcali u Kataniji nakon što su ih italijanske vlasti tri dana držale na brodu kojim su uplovili u tu državu.

Italijanski mediji pišu da je Mateo Salvini (Matteo), zamjenik italijanskog premijera i čelnik desničarske stranke Liga, zahvalio Albaniji na tome što je izrazila spremnost preuzeti 20 od blizu 140 migranata koji su danima bili zatočeni na brodu ''Diciotti'', ali i da je službeni Rim kontaktirao Crnu Goru te Srbiju tražeći da i one preuzmu dio migranata.

Brod ''Diciotti'' je spasio ukupno 190 migranata 16. avgusta i pristao je u Kataniji, no italijanska vlada odbila je dopustiti iskrcavanje sve dok druge evropske zemlje ne pristanu primiti ih.

Konačno su migranti iskrcani u noći na nedjelju, nakon što je najveći dio njih Katolička crkva pristala primiti, a Albanija, koja nije članica EU, te Irska, objavile su da će primiti po dvadesetak migranata s tog broda.

U italijanske je luke posljednjih godina pristiglo na stotine hiljada migranata te nova vlada u kojoj je ministar Salvini sada zahtijeva od EU da migrante ravnomjernije prihvate druge zemlje članice.

Italija je od 2014. primila oko 640.000 migranata, a trenutno brine o 170.000 ljudi, uglavnom iz Afrike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.