ITALIJA

Mogerini: Članice bloka trebaju preuzeti više odgovornosti ako žele riješiti pitanje migracija

Pitanje migracija na vrhu dnevnog reda EU

Arhiv

Srna

30.8.2018

Šefica EU za vanjsku politiku Federika Mogerini (Federica Mogherini) apelirala je danas na članice EU da "preuzmu više odgovornosti" i osiguraju nastavak spasilačkih operacija Unije u okviru borbe protiv trgovine ljudima u Sredozemlju.

Rim planira zatražiti od EU da izmijeni propise misije "Sofija", kojom trenutno komandira Italija, i rotirati luke gdje se spašeni migranti mogu iskrcati.

Vlada u Rimu kaže da je krajnje vrijeme da i druge članice EU urade dio posla i preuzmu određeni broj migranata.

Prije neformalnih razgovora ministara odbrane EU Mogerini je pozvala na konstruktivan pristup s ciljem nastavka rada misije.

- Do sada konsenzus nije postignut. Definitivno ne možemo sebi priuštiti da napustimo operaciju bez jasnoće po pitanju propisa - rekla je ona uoči sastanka u Beču.

Mogerini je navela da bi bilo dobro kada bi članice preuzele više odgovornosti te da je važno da opstanu spasilačke operacije koje su veliko dostignuće za EU.

Njemačka ministrica odbrane Ursula fon der Lejen (Von der Leyen) podsjetila je da mandat "Sofije" traje do kraja godine, kada se očekuje da će lideri EU riješiti pitanje raspodjele migranata u Evropi, kao i način vraćanja onih kojima je odbijen zahtjev za azil.

- Ovo je pitanje na vrhu dnevnog reda za lidere EU i očekujem da se to riješi najesen - rekla je Mogerini.

Lideri EU sastat će se u austrijskom gradu Salzburgu u septembru, kada će razmotriti tok migrantske krize.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.