GLOBUS

Mogerini: Siriji nije potrebno daljnje prolijevanje krvi

Agencije

30.8.2018

Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini (Federica Mogherini) izložila je po dolasku na neformalni sastanak ministara vanjskih poslova Unije u Beču teme koje će ministri razmatrati.

Ona je rekla da je upravo završen vrlo produktivan sastanak s ministrima odbrane, na kome je razmatran niz pitanja i da su sada spremni da počnu, kako vjeruje, podjednako produktivan sastanak s ministrima vanjskih poslova, saopćila je Služba za vanjske poslove EU.

Danas se razmatraju dva glavna pitanja, situacija na Bliskom istoku i situacija u Siriji. Ukazala je da je upravo razgovarala telefonom s visokim komesarom UN za izbjeglice Filipom Grandijem i skrenula pažnju na apel Generalne skupštine UN o Idlibu.

"Vjerujem da Siriji nije potrebno dalje prolivanje krvi, sirijski narod je dovoljno patio", rekla je Mogerini i dodala da će EU biti domaćin minstarskog sastanka o Siriji na margini Generalne skupštine UN i da će s ministrima pripremiti te razgovore.

Ministri će takođe razgovarati o naporima da se očuva nuklearni sporazum s Iranom, kao i položaj i uključenost Irana u regionalnim pitanjima, uključujući Siriju, oko kojih se EU ne slaže s Iranom. Takođe će se razmatrati transatlantski odnosi, koji su, po njenim riječima i dalje jaki, ali se danas suočavaju sa ozbiljnim izazovima.

Večeras će biti priređena dobrodošlica predstavnicima zemalja kandidata za članstvo u EU, a sjutra prije podne će biti održana rasprava o Zapadnom Balkanu i zatim sastanak s ministrima spoljnih poslova zemalja kandidata o "efektivnom multilateralizmu", što je u središtu austrijskog predsjedavanja EU.

"Mi to vrlo cijenimo, jer znate koliko je važno za Evropsku uniju da podrži multilateralne institucije, multilateralni pristup i globalni poredak zasnovan na propisima", rekla je šefica diplomatije EU.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.