NJUJORK

Pale cijene dionica na Wall Streetu, ulagači se plaše eskalacije trgovinskih tenzija između SAD i Kine

Amerika i Meksiko postigli su sporazum, a ulagači se nadaju da će se i Kanada do roka u petak pridružiti sporazumu

Ilustracija

Agencije

31.8.2018

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica pale, pri čemu je prekinut četverodnevni niz rekordnih dosega S&P 500 i Nasdaq indeksa, jer se ulagači plaše eskalacije trgovinskih tenzija između SAD i Kine.

Dow Jones oslabio je 137 bodova ili 0,53 posto, na 25.986 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,44 posto, na 2.901 bod, a Nasdaq indeks 0,26 posto, na 8.088 bodova.

Nakon što su četiri dana zaredom dosezali najviše nivoe u historiji, jučer su S&P 500 i Nasdaq indeks pali jer ulagači ne žele riskirati uoči prazničkog produženog vikenda i jer se plaše eskalacije trgovinskih tenzija između dvaju najvećih svjetskih trgovina.

Pritisak na cijene dionica uslijedio je nakon što je ''Bloomberg'' izvijestio da predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) želi uvesti carine na uvoz daljnjih 200 milijardi dolara vrijednih kineskih proizvoda već početkom sljedeće sedmice, prije nego što se očekivalo.

Posljednjih dana tržište su podržavale dobre vijesti o napretku pregovora između SAD, Meksika i Kanade o promjenama uvjeta iz Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA). SAD i Meksiko postigli su sporazum, a ulagači se nadaju da će se i Kanada do roka u petak pridružiti sporazumu.

To bi u osnovi značilo da će se nastaviti trilateralni sporazum o slobodnoj trgovini (NAFTA) koji je potpisan prije 24 godine, a sada bi se promijenili uvjeti novog sporazuma.

No, to je zbog moguće eskalacije trgovinskog sukoba između Vašingtona i Pekinga jučer palo u drugi plan.

Zbog toga su pale cijene dionica u 10 od 11 sektora S&P 500 indeksa, a na dobitku je bio samo komunalni sektor.

I na evropskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 0,62 posto, na 7.516 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,54 posto, na 12.494 boda, a pariški CAC 0,42 posto, na 5.478 bodova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.