RUSIJA

Rad do smrti: Putin želi podići dobnu granicu za odlazak u penziju

Uvjereni i da ovo nije jedina država koja ima problema s osiguravanjem pristojnog života za najstarije građane

Arhiv

Index.hr

31.8.2018

Ruski predsjednik Vladimir Putin želi podići dobnu granicu za penzionisanje na 60 za žene i 65 za muškarce. U zemlji u kojoj muškarci u prosjeku žive 66 godina to nije dobro primljeno.

Marina Nikolajeva (53) izgubila je posao prošle godine i ne može pronaći novo radno mjesto jer poslodavci preferiraju mlađe.

- Ne žele me uzeti zbog mojih godina - ističe žena koja bi, prema postojećim zakonima, trebala u penziju za dvije godine. Ali sada, vlada to želi promijeniti.

Nikolajeva kaže kako je "kategorički protiv" podizanja dobne granice.

- Imam mnogo prijatelja i niko nije za to.

Mnogi Rusi protive se državnom planu da se podigne dob za penzionisanje za barem pet godina. Predsjednik Vladimir Putin zagovarao je tu mjeru nedavno na televiziji, ali je priznao da je "neugodna".

Ruski čelnik ima 65 godina i smatra da se granica za žene treba podići na 60, a za muškarce na 65 godina jer se Rusija nosi s "ozbiljnim demografskim problemima".

Pošto je očekivana životna dob za Ruse 66 godina, očekuje se da njih 43 posto neće doživjeti penziju podigne li se prag. Ruskinjama je očekivana životna dob 77 godina.

Samo je jedna osoba koja je razgovarala s agencijom dpa podržala podizanje dobne granice za penzionisanje.

Vladimir Nikolajevič, 57-godišnji ekonomista, smatra kako bi mu to omogućilo da radi duže i zaradi više nego što bi mu iznosila penzija, jer su radnici često primorani otići u penziju čim dosegnu zakonski prag.

- Podržavam podizanje granice za penziju jer mi to daje šansu da budem na tržištu i nastavim raditi kako bi zarađivao za svoju porodicu - istaknuo je Nikolajevič, koji živi u Moskvi.

Situacija je puno drugačija za Nikolajevu koja živi u industrijskom gradu Toljatiju u kojem je glavni poslodavac ruski proizvođač automobila "AvtoVAZ" koji ima poteškoća u poslovanju.

Nikolajeva je proglašena viškom na poslu zamjenice školske direktorice. Ističe kako prima oko 4.500 rubalja (oko 110 maraka) socijalne pomoći mjesečno, a samo za režije svaki mjesec izdvaja 4.200 rubalja (103 marke).

Sada pokušava pronaći novi posao u maloprodaji. 

- Oni mi samo kažu: 'Niste primjereni zbog svoje dobi' - otkriva Nikolajeva.

Zaposlenica u moskovskom tehnološkom sektoru 32-godišnja Anastazija Paloni smatra kako je ova mjera "smeće" i da "se ne smije štedjeti na starijim građanima".

Paloni ističe kako je teško predvidjeti što bi se moglo dogoditi do vremena kad će ona ispunjavati uvjete za penziju, za 30 godina.

- Ne računam na to da ću imati penziju. To očito nije prioritet ruske vlade - rekla je Paloni, dodavši kako ima dvojno državljanstvo, rusko i američko.

No, tridesetogodišnjakinja misli da Rusija nije jedina država koja ima problema s osiguravanjem pristojnog života za najstarije građane.

- Ne računam ni na bilo kakvu vrstu beneficija ni od Sjedinjenih Američkih Država - zaključila je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.