NAKON SKANDALA

Australska Katolička crkva tvrdi da neće tolerirati pedofiliju, ali odbila ukidanje tajne ispovijesti

Država "teško zakazala u ispunjenju zadaće" spram djece tokom više decenija

Ilustracija

Agencije

31.8.2018

Čelnici australske Katoličke crkve obavezali su se da više nikada neće tolerirati pedofilska zlostavljanja, ali su odbacili zahtjev da ukinu tajnu ispovijest kako bi omogućili svećenicima da ukažu na takvo zlostavljanje.

Crkva je odgovorila na konačni izvještaj kraljevske istražne komisije koje je radila pet godina na institucionalnim odgovorima na pedofilske zločine.

Predsjednik Konferencije australskih katoličkih biskupa, nadbiskup Mark Koulridž (Coleridge) rekao je da brojni biskupi nisu slušali, nisu vjerovali i nisu djelovali.

- Ti su neuspjesi omogućili nekim počiniocima da čine sve više zločina s tragičnim i ponekad fatalnim posljedicama. Biskupi i čelnici vjerskih redova danas se obavezuju: Nikad više - kazao je Koulridž.

Nakon decenije pritisaka, australska vlada oformila je istražnu komisiju 2012. godine.

Svoje zaključke objavili su prošlog decembra nakon što ih je kontaktiralo više od 15.000 osoba koje su tvrdile da su bile žrtve pedofilskog zlostavljanja koje je uključivalo Crkvu, sirotišta, sportske klubove, škole ili omladinske organizacije.

Više od 4.000 institucija dovedeno je u pitanje, među kojima brojne katoličke ustanove, u svjedočanstvima često jako mučnim tokom javnih saslušanja ili iza zatvorenih vrata.

Među preporukama komisije bila je i ideja da svećenici izdaju ispovjednu tajnu, ukazujući na pedofilska zlostavljanja koja bi im na taj način bila ispovjeđena.

No, to bi povrijedilo vjersku slobodu te se o tajni ispovijesti "ne može pregovarati", izjavio je nadbiskup Koulridž. 

U izvještaju je komisija ocijenila da je Australija "teško zakazala u ispunjenju zadaće" spram djece tokom više decenija.

Ustvrdilo je da je sedam posto australskih katoličkih predstavnika bilo predmetom optužbi za seksualno zlostavljanje nad djecom između 1950. i 2010., a da te optužbe nisu dovele do istraga. Djeca koja su prijavljivala takva zlostavljanja bila su u najboljem slučaju ignorirana, u najgorem kažnjavana.

Koulridž je priznao da je Crkva počinila "kolosalne greške" u Australiji, kao i drugdje u svijetu.

- Znamo da jedino djela, a ne riječi, mogu vratiti povjerenje. Dok se ponovo ne uspostavi povjerenje, sva izvinjenja svijeta samo će promašivati metu - kazao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.