REAKCIJE

"China Daily": Trampovi tvitovi su poruke iz nekog drugog univerzuma

Državni mediji odnedavno zauzeli sve agresivniji stav prema američkom predsjedniku

Agencije

Fena

31.8.2018

Komentari na Twitteru američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump), u kojima optužuje Kinu da je hakirala server bivše demokratske predsjedničke kandidatkinje Hilari Klinton (Hillary Clinton), pokušaj su da se Kina iskoristi kao "žrtveno janje", pišu u petak u uvodniku državne novine ''China Daily''.

Oštro intonirani komentar, također, direktno spominje Trampa, komentirajući: "Za osobu koja misli svojom glavom, malo je haotičnijih stvari od tvitova američkog predsjednika koji u početku izgledaju kao da imaju vezu s realnošću, ali se brzo pretvore u poruke iz nekog alternativnog univerzuma."

Tramp je u srijedu objavio na Twitteru da je Kina hakirala e-mailove predsjedničkog kandidata Demokratske stranke Hilari Klinton, ali nije pružio nikakve dokaze niti dodatne informacije.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova negiralo je Trampove navode, optužujući ga da "blati imidž Kine jer mu očajnički treba žrtveno janje uoči senatskih izbora, kako bi mogao skrenuti pažnju javnosti s nevolja koje su zahvatile Bijelu kuću".

Tramp se suočava s potencijalno teškim izborima na sredini svog mandata u novembru, dok se njegova Republikanska stranka bori da zadrži kontrolu nad oba doma Kongresa.

Državni mediji u Kini odnedavno su zauzeli sve agresivniji stav prema Trampu, dok su dvije vodeće svjetske ekonomije uvučene u ogorčeni trgovinski rat. To predstavlja preokret s njihovog ranijeg pristupa u kome su se izbjegavale direktne kritike američkog predsjednika.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.