SVIJET Pri donošenju zakona računat će na nezavisne zastupnike

Zbog ostavke premijera Turnbula australska vlada ostala bez parlamentarne većine

Osim što više nema većinu u donjem domu parlamenta, vlada ne kontrolira ni gornji dom - Senat

Fena
31.08.2018 11:58

Foto: Arhiv

Bivši australski premijer Malkolm Turnbul (Malcom Turnbull) podnio je ostavku u parlamentu u petak, čime je savezna vlada izgubila tijesnu parlamentarnu većinu.

Turnbul je prošle sedmice izjavio da će napustiti parlament nakon što je smijenjen u ogorčenoj unutarstranačkoj borbi za vlast koja je dovela do izbora šestog australskog premijera u posljednjoj deceniji.

- Predsjednik parlamenta primio je pismo ostavke Malkolma Turnbula u popodnevnim satima - izjavio je neimenovani izvor blizak rukovodstvu parlamenta.

Do održavanja dopunskih izbora novi premijer Skot Morison (Scott Morrison) oslanjat će se na podršku nezavisnih poslanika u usvajanju zakona, što bi moglo značajno otežati rad vlade samo osam mjeseci nakon redovitih izbora.

Osim što više nema većinu u donjem domu parlamenta, vlada ne kontrolira ni gornji dom - Senat.

Sudeći prema posljednjim anketama javnosti, australska vladajuća liberalno-nacionalna koalicija teško će osiguratu pobjedu na izborima zakazanim za maj 2019. godine.

Nakon ogorčene borbe unutar čelništva Liberalne stranke u prošloj sedmici, preferencijalno glasanje između opozicione Laburističke sranke i vladajuće koalicije završeno je s 56 naprema 44 posto glasova u korist laburista.

Parlament je trenutno na odmoru koji se završava 10. septembra.

Malo je vjerovatno da će se dopunski izbori održati do kraja septembra, što bi ostavilo Morisona bez parlamentarne većine najmanje dvije sedmice.

Morison je odao počast svom prethodniku dok je bio u Džakarti na razgovorima s indonežanskim kolegom o sporazumu o slobodnoj trgovini koji bi se mogao potpisati u ovoj godini.

- Želim poslati svom prijatelju Malkomu, njegovoj supruzi Lusi (Lucy), i kompletnoj njihovoj porodici najbolje želje. Služio si dobro našoj zemlji, i u ime zemlje kao premijer, želim ti samo zahvaliti - kazao je Morison, prenosi Reuters.

NA VRH