SVIJET

Nakon američkih rezova: Njemačka će povećati finansijsku pomoć Palestincima

Jordan je najavio novu donatorsku konferenciju zajedno sa Arapskom ligom

Arhiv

Fena

31.8.2018

Njemačka vlada obećala je značajno povećati finansijsku pomoć za UN-ovu agenciju koja pomaže palestinskim izbjeglicama nakon što su Sjedinjene Države ukinule svoju pomoć.

Njemački ministar vanjskih poslova Hajko Mas (Haikoo Mass) izjavio je da kriza s finansiranjem Agencije UN-a za pomoć i rast (UNRWA) pojačava neizvjesnost.

- Gubitak takve organizacije mogao bi pokrenuti nekontroliranu lančanu reakciju - kazao je.

Njemačka je već pružila 81 milion eura pomoći za UNRWA-u u ovoj godini, kazao je on, i priprema se da poveća svoj doprinos. On nije pružio nikakvu cifru.

Mas je izjavio kako je jasno da njemačka finansijska sredstva ne mogu pokriti deficit od 217 miliona dolara stvoren američkim povlačenjem, i zatražio od Evropske unije i ostalih država da rade ka "održivoj finansijskoj osnovi za tu organizaciju".

To je dio šire inicijative Maasa da Njemačka zauzme odlučniji stav u neslaganjima sa Sjedinjenim Državama po nizu pitanja, među kojima su trgovina, vojna ulaganja i klimatske promjene.

Jordan je saopćio u četvrtak da će predvoditi kampanju na prikupljanju sredstava za pomoć u opstanku UN-ove agencije, uključujući i apel Arapskoj ligi.

UNRWA se suočava s finansijskom krizom otkako su Sjedinjene Države, njen najveći donator, ukinule finansiranje, navodeći da su agenciji potrebne još nekonkretizirane reforme i pozivajući Palestince da obnove mirovne razgovore s Izraelom.

Agencija je osnovana u 1949., nakon prvog arapsko-izraelskog rata za kojim je uslijedio egzodus gotovo 700.000 izbjeglica koji su pobjegli ili su protjerani osnivanjem države Izrael.

UNRWA se sada brine nad skoro više od pet miliona ljudi u Jordanu, Libanu, Siriji i palestinskim teritorijama Zapadnoj obali i Pojasu Gaze, prenosi Reuters.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.