PROBLEMI

SAD prekidaju finansiranje UN-ove agencije za pomoć raseljenim Palestincima

Niki Hejli je u utorak dovela u pitanje broj izbjeglica prema UN-u

AFP

Agencije

1.9.2018

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa će za nekoliko dana objaviti prekid finansiranja UN-ove agencije za pomoć Palestincima (UNRWA), javljaju agencije, pozivajući se na nekoliko izvora bliskih toj problematici.

SAD su u januaru najavile 60 miliona dolara toj agenciji, ali su uskratili ostalih 65 miliona nakon dodatnog razmatranja. Sada će se tih 65 miliona dolara ukinuti, objasnili su izvori. Povlačenje SAD iz UNRWA-e zadat će udarac agenciji koja se trenutno brine o pet miliona ljudi u Jordanu, Libanonu, Siriji, Zapadnoj obali i Gazi.

Sedmicu ranije, Vašington je smanjio pomoć Palestincima u vrijednosti od 200 miliona dolara te se očekuje povećanje napetosti između palestinskog vodstva i Trampove administracije.

SAD su dugi niz godina najveći donator finansijske pomoći Palestincima. UNRWA je osnovana 1949. nakon prvog arapsko-izraelskog rata koji je izbio odmah nakon proglašenja Države Izrael 14. maja 1948. koju su odmah priznali SAD i tadašnji SSSR. No arapske države - Sirija, Irak, Saudijska Arabija, Transjordanija, Egipat i Libanon - napale su novoosnovanu židovsku državu. Izrael je pobijedio nakon čega je uslijedio egzodus oko 700.000 Palestinaca.

List "The Washington Post" izvijestio je jučer da će administracija isto tako pozvati na veliko smanjenje broja Palestinaca koji se priznaju kao izbjeglice.

Američka ambasadorica pri Ujedinjenim narodima Niki Hejli (Nikki Haley) je u utorak dovela u pitanje broj izbjeglica prema UN-u.

- Bit ćemo donator ako UNRWA reformira svoje djelovanje i ako zaista promijeni broj izbjeglica na tačan broj. Tada ćemo razmotriti da im ponovno budemo partneri - rekla je Hejli institutu Fondacija za odbranu demokratija.

Ona je isto tako rekla kako "pravo povratka" u Izrael, koje Palestinci traže kao dio bilo kakvog mogućeg mirovnog rješenja, ne treba razmatrati.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.