GLOBUS

Ljevičari i desničari masovno izlaze na proteste u Njemačkoj

Cilj organizatora je održati protuprotest najavljenom mimohodu AfD-a i Pegide

Index.hr

1.9.2018

Hiljade ljudi očekuju se na protuprotestima u subotu u gradu Čemnicu na istoku Njemačke, poprištu ovosedmičnih nasilnih protesta.

Protuimigrantska Alternativa za Njemačku (AfD) i pokret Pegida planiraju u subotu održati mimohod u tišini u Čemnicu kako bi "oplakali Daniela H. i ostale koje je ubila prisilna njemačka multikulturalizacija", a u isto vrijeme održat će se i protuprotesti njihovih protivnika.

Više od 70 udruženja, političkih stranka, klubova i pojedinaca pozvalo je na protest pod sloganom "Srce, a ne neprijateljstvo" ("Hertz statt Hetze").

Cilj organizatora je održati protuprotest najavljenom mimohodu AfD-a i Pegide.

Na ulice izlaze i desničari

Osim ovih dvaju protesta, desničarska skupina "Pro Chemnitz", koja je bila u središtu protesta u gradu ove sedmice, najavila je i svoj.

Ubistvo 35-godišnjeg Nijemca na uličnom festivalu u nedjelju, za koje se sumnjiče i uhapšeni su jedan Sirijac i Iračanin, izazvalo je velike proteste.

Tužilaštvo je objavilo da se dvojica mladića, starih 22 i 23 godine, sumnjiče da su nakon "verbalne prepirke, bez opravdanja, žrtvi u više navrata nanijeli povrede nožem".


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.