VATIKAN

Papa pozvao na hitnu akciju protiv plastike u svjetskim morima

On se osvrnuo i na politiku raznih zemalja da spriječe migrante koji pokušavaju do njih da dođu preko mora

Arhiv

Fena

1.9.2018

Papa Franjo pozvao je danas na konkretnu akciju u borbi protiv urgentnog problema plastike koja zagađuje svjetska mora i okeane i izrazio žaljenje što nema efikasnih zakona za zaštitu svjetskih voda.

Papa Franjo, kome je jedan od prioriteta očuvanje životne sredine, uputio je poruku čiji cilj je da aktivira hrišćane i druge da se obavežu da će spasiti ono što on naziva "impresivnim i fantastičnim" poklonom od Boga "velike vode i sve što one sadrže".

- Ne možemo dozvoliti našim morima i okeanima da budu zagađeni beskonačnim poljima plutajuće plastike. I u ovome je potrebna naša aktivna posvećenost da se suočimo s tom krizom - napisao je Papa.

On je izrazio žaljenje što suviše često mnogi napori propadnu zbog nedostatka efikasne regulative i načina kontrole, posebno kada je riječ o zaštiti morskih oblasti izvan nacionalnih granica.

Preporučio je dvostruki pristup da se moli kao da sve zavisi od Boga i da se radi kao da sve zavisi od nas.

On je ocijenio kao "neprihvatljivu" privatizaciju vodenih resursa na štetu "prava ljudi na pristup tom dobru".

On se osvrnuo i na politiku raznih zemalja da spriječe migrante koji pokušavaju do njih doći preko mora.

Kako zemlje od Italije do Australije promoviraju politike da spriječe dolazak migranata preko mora, Papa se pomolio za vode koje neće biti znak podjele naroda, već susreta za ljudsku zajednicu.

- Molimo se da oni koji rizikuju svoje živote u moru u potrazi za boljom budućnošću budu sigurni - rekao je Papa.

Papa nije naveo nijednu zemlju, on je dio svoje poruke uputio svim političarima koji se bave migracijom i klimatskim promjenama i apelirao na njih da primijene "velikodušnu i dalekovidnu odgovornost", javlja Slobodna Evropa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.