SVIJET

Jaroslav Kačinjski: Varšava neće ponoviti greške Zapada

Stao u odbranu demokratskih stavova partije

AFP

Srna

2.9.2018

Poljska pripada u EU, ali treba paziti kako ne bi bila zaražena "društvenim bolestima" koje dominiraju evropskim blokom, rekao je danas lider vladajuće partije Zakona i pravde Jaroslav Kačinjski (Jarosław Kaczyński). 

On je u govoru na stranačkom skupu pred lokalne izbore u oktobru ukazao na potrebu da Poljska ostane unutar bloka, ali je i upozorio da EU primorava članice da ispunjavaju standarde koji nisu sa tradicionalnim porodičnim vrijednostima. 

Kačinjski kaže da je članstvo u EU bio najkraći put da Poljska parira zapadnim saveznicima po pitanju životnog standarda, ali da to ne treba da znači da će Varšava ponoviti greške Zapada i postati "zaražena društvenim oboljenjima koje dominiraju blokom".

On je stao odbranu "demokratskih stavova partije" i optužio kritičare da "služe interesima jačih" i da "sklapaju dogovore sa silnicima u svijetu". 

- Suočit ćemo se sa teškom bitkom i gađat će nas kamenicama. Napadnuti smo iznutra i spolja na načine koji nemaju veze sa realnosti i cilj im je nanošenje štete Poljskoj. Lako je služiti interesima najmoćnijih. Mnogo je teže služiti društvu, narodu - naglasio je Kačinjski. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.