SVIJET

Sprema se krvava bitka za Idlib?

Sjeverozapadni region predstavlja posljednje uporište nekadašnjeg fronta El-Nusra

Arhiv

B92

3.9.2018

Na samitu o Siriji koji se održava u petak mogla bi se odlučiti sudbina tog regiona s tri miliona ljudi, piše "Deutsche Welle".

Nekoliko dana prije samita o Siriji, sve je više znakova da će u toj zemlji voditi krvave borbe.

Region oko grada Idliba u sjeverozapadnoj Siriji je posljednji veliki teritorij na kojem i dalje vladaju pobunjenici. Među njima je najjači ogranak El-Kaide, Hajat Tahrir el-Šam (HTS), bivši front El-Nusra. Sirijska vlada je tamo koncentrirala svoje trupe trupe i prijeti ofanzivom.  

Turska vojska ima dvanaest posmatračkih mjesta u regionu Idliba i također je nastavila pojačavati svoje trupe. Prema obavještenju u Službenom listu Turske, vlada u Ankari je prije dva dana miliciju HTS klasificirala kao terorističku organizaciju.

Sirijski opservatorij za ljudska prava ranije je najavio da su propali pregovori između Turske i Hajat Tahrir el-Šamom u vezi s raspuštanjem te terorističke grupe.

Prema podacima posrednika u UN-u u Siriji Stafana de Misture, ta grupa ima skoro 10.000 boraca u regionu Idlib. HTS je - prema sopstvenim navodima - raskinula veze s El-Kaidom, ali je mnoge vlade i dalje smatraju njenim ogrankom u sirijskim granicama.

Prema pisanju sirijskih opozicionih medija, Turska je pregovorima navodno htjela spriječiti vjerovatni predstojeći napad sirijske vojske. Turska strahuje od novog velikog vala izbjeglica koji bi krenuli ka njenim granicima - u slučaju u sirijske ofanzive.

Zbog skoro tri miliona civila u toj oblasti humantirane organizacije su suočene s novom humanitarnom katastrofom.

U petak bi se trebao održazi samit o Siriji na kojem će učestovati Rusija i Iran na strani vlade Bašara el-Asada (Bashar Al-Asad) - i Turska, kao zaštitnik sirijske opozicije. Posmatrači očekuju da bi se na tom samitu mogla odlučiti sudbina Idliba.

U noći između subote i nedjelje više eksplozija potreslo je vojni aerodrom "El-Masah", u blizini glavnog grada Damaska, u centralnoj Siriji. Sirijski opservatorij za ljudska prava je saopćio da su tom prilikom poginula najmanje dvojica pripadnika sirijske vojske.

Sirijska državna agencija Sana je izvijestila da je taj napad bio iz Izraela, ali su to sirijski vojni krugovi demantirali i rekli da je eksplozije izazvao kratak spoj u skladištu municije.

Izrael je posljednjih meseci više puta napadao ciljeve u Siriji. Izraelci tvrde da su ta bombardiranja bila protiv iranske vojne infrastrukture.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.