SVIJET

Otkriven razlog obolijevanja američkih diplomata na Kubi?

Bolest uzrokovao Frejev efekt

Arhiv

Index.hr

3.9.2018

Prema najnovijem istraživanju koje je proveo tim naučnika sa Univerziteta u Pensilvaniji, čini se kako su američki diplomati na Kubi oboljeli zbog mikrovalova.

Naime, nakon brojnih misterioznih obolijevanja američkih diplomata na Kubi, tim naučnika iz Centra za povrede mozga te njihovo liječenje pri Univerzitetu u Pensilvaniji proveo je istraživanje kako bi utvrdili uzrok misteriozne bolesti.

Oboljeli zbog mikrovalova?

Prema onome što je Daglas Smit (Douglas Smith), direktor Centra, poručio za "The New York Times", čini se kako su diplomati oboljeli zbog mikrovalova. Pojasnio je kako mozak pod utjecajem mikrovalova pojedine mikrovalove može tumačiti kao zvuk. Ovo stanje poznato je kao Frejev efekt, prema naučniku Alanu Freju (Alan Frey), koji je prvi Amerikanac koji je pisao o efektu mikrovalova.

Sve je počelo za vrijeme Drugog svjetskog rata, kada su osobe koje su radile s radarima prijavile poteškoće. Frej je potom proveo istraživanje u kojem je ispitanike podvrgavao različitim mikrovalovima, a zaključak istraživanja bio je da ljudi mogu čuti mikrovalove u odgovarajućoj frekvenciji. Napisao je kako mikrovalove ljudski mozak čuje u vidu zujanja, klikanja ili kucanja, ovisno o samim mikrovalovima.

I dok se o mikrovalovima kao razlogu obolijevanja diplomata nagađalo protekle godine, istraživanje iz Pensilvanije je prva naučna potvrda.

"The Times" piše kako naučnici desetljećima znaju za djelovanje mikrovalove te da se oni mogu percipirati kao zvuk. Sam direktor Centra Smit, rekao je za "Times" da su svi u početku bili skeptični, ali kako se sada svi slažu da ima nečega u ovoj teoriji.

Iz Stejt departmenta su za Fox News poručili kako je istraga o uzrocima obolijevanja i dalje u toku.

Oboljelo 20-ak diplomata

Podsjetimo, 20-ak američkih diplomata oboljelo je usljed tajanstvenih zdravstvenih incidenata na Kubi.

Najnoviji slučaj je dijagnosticiran u junu ove godine, "nakon sveobuhvatnih medicinskih pretraga". Najmanje je još jedan zaposlenik američke vlade imao iste simptome u Kini, što povećava zagonetnost "ciljanih" i "zvučnih napada", kako su ih nazvale Sjedinjene Države. Stradali diplomati su imali simptome slične onima nakon potresa ili lakše povrede mozga, posebno glavobolju, vrtoglavicu, zujanje u ušima, kognitivne i vidne smetnje, gubitak sluha, a u nekim slučajevima nesanicu i iscrpljenost.

Cijeli slučaj rezultirao je pogoršanjem odnosa Kube i SAD, a najmanje jedan američki diplomata iste simptome je prijavio iz Ambasade u Kini.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.