SVIJET

Pedro Sančez obećao referendum

Veća autonomija za Kataloniju

Foto: EPA. EPA

Index.hr

3.9.2018

Španski premijer Pedro Sančez (Sanchez) Kataloncima je obećao održavanje referenduma o novom statusu pobunjene regije koja bi imala više autonomije, ali je još jednom dao do znanja da odbacuje svaku mogućnost izjašnjavanja o nezavisnosti te najbogatije španske regije.

Socijalistički premijer, koji je od dolaska na vlast 1. juna pokrenuo dijalog sa separatistički nastrojenim katalonskim predsjednikom Kimom Torom (Quim Torro), kazao je da taj dijalog uključuje - samo jedno glasanje (...) o jačanju autonomije Katalonije.

- Radi se o referendumu o autonomiji, ne o samoodređenju - kazao je Sančez za radio Cadena SER. 

Separatisti, koji obnašaju vlast u Kataloniji, traže referendum o samoodređenju, što španski premijer kategorički odbacuje kao mogućnost.

Katalonci su 2006. godine sa 73 posto glasova podržali širu autonomiju za Kataloniju i položaj "nacije", no to je djelimično ukinuto 2010. na ustavnom sudu, što je dovelo i do jačanja separatističkih težnji. 

- Katalonija trenutno ima status za koji nije glasala, i to je politički problem - kazao je Sančez.

Pristaše neovisnosti organizirali su 1. oktobra 2017. referendum. 

Potom je katalonski parlament proglasio neovisnost 27. oktobra, ali je regija odmah stavljena pod izravnu upravu Madrida, a njeni su čelnici maknuti s vlasti. 

Bivši katalonski predsjednik Pundžemont nalazi se u egzilu u Belgiji kako bi izbjegao sudski proces pokrenut u Španiji zbog optužbe za pobunu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.