KRIZA

Argentina ukida pola ministarstava

Nakon zabrinjavajućeg pada pezoa

Građani izašli na ulice. AFP

Index.hr

3.9.2018

Argentinski predsjednik Maurisijo Makri (Mauricio Macri) objavio je danas da će njegova vlada ukinuti oko pola ministarstava, u sklopu mjera štednje na koje je zemlja prisiljena zbog zabrinjavajućeg pada pezoa.

No osim što će prepoloviti vladu, Argentina će uvesti i porez na izvoz, kako bi povećala državne prihode, smanjila rashode i uravnotežila budžet do iduće godine, godinu ranije od prvobitnog plana. Smanjenje rashoda činit će otprilike polovinu planirane uštede. Vlada u 2020. planira ostvariti budžetski suficit, rekao je ministar finansija Nikolas Duhovne (Nicolas Dujovn).

Makri je ove mjere najavio u napeto očekivanom obraćanju naciji, dok je argentinska ekonomija opasno uzdrmana sve većim nepovjerenjem investitora zbog nekontroliranog javnog duga i inflacije, prenosi Index.hr.

Pezo je od početka godine izgubio otprilike polovinu vrijednosti, iako ga je središnja banka pokušala stabilizirati podizanjem ključne kamatne stope na 60 posto.

- Kako bismo pokrili razliku tokom tranzicije, pitat ćemo one koji imaju najveću sposobnost doprinijeti da plate. Neuspjeh je ne doseći uravnoteženi budžet. Ovo nije bilo kakva kriza. Ovo mora biti posljednja kriza - rekao je Makri, među ostalim, u svom gotovo 30-minutnom govoru.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.