UOČI IZBORA

Ekstremno desni AfD prestigao socijaldemokrate u Njemačkoj

Index.hr

4.9.2018

Njemačka desna Alternativa za Njemačku (AfD) prestigla je stranku lijevog centra Socijalne demokrate (SPD), pokazuju ankete nekoliko dana nakon nasilnih prosvjeda radikalnih desničara u toj zemlji.

Oko 6000 pristaša AfD-a i protuislamske PEGIDA-e priključilo se prosvjedu u istočnonjemačkome gradu Čemnicu (Chemitz) u subotu slijedeći druge prosvjede prošle sedmice nakon što je muškarac izboden nožem nasmrt 26. avgusta. Zbog ubistva uhapšena su dva imigranta.

Prema istraživanju javnog mišljenja Inse u utorak AfD je dobio za pola postotnog boda više došavši na 17 posto, a SPD, koji dijeli vlast s konzervativcima kancelarke Angele Merkel, skliznuo je sa 17 posto na 16 posto. Konzervativci Merkel imaju 28,5 posto.

Idući veliki test su izbori u Bavarskoj

Sljedeći njemački izborni test je 10. oktobra kada će se Merkelini bavarski saveznici suočiti s velikim izazovom koji čini AfD u borbi za tu saveznu državu.

AfD, treća po veličini stranka na izborima prošle godine i glavna opozicija, iskoristila je ubistvo 35-godišnjega Nijemca u Čemnicu te hapšenja Sirijca i Iračanina da pojača kritike Merkeline politike otvorenih vrata.

Tužioci su u utorak rekli da traže trećeg osumnjičenog, a Der Spiegel je objavio da postoje neke sumnje u pogledu identiteta dvojice koji su već uhapšeni.

Snimke pokazuju kako su skinheadsi na prošlosedmičnom protestu lovili migrante, bacali boce i petarde, a neki i pozdravljali nacističkim pozdravom, nezakonitim u Njemačkoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.