REAKCIJE

Bijela kuća: Knjiga koja opisuje predsjednika Trampa kao luđaka je čista izmišljotina

Temelji se na intervjuima, bilješkama sa sastanaka, ličnim dnevnicima i vladinim dokumentima

AFP

Agencije

5.9.2018

Bijela kuća je odbacila istinitost knjige Boba Vudvarda (Woodward) u kojoj se opisuje mahnita borba visokih savjetnika američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) da ublaže već donesene predsjednikove ekstremne političke odluke ili spriječe provedbu impulzivno donesenih odredbi.

Željno očekivanu knjigu "Strah: Tramp u Bijeloj kući", koja se temelji na intervjuima, bilješkama sa sastanaka, ličnim dnevnicima i vladinim dokumentima - napisao je istraživački novinar Bob Vudvard, koji je zajedno s Karlom Bernstajnom (Carl Bernstein) 1972. otkrio skandal "Watergate", koji je doveo do ostavke predsjednika Ričarda Niksona (Richard Nixon).

Knjiga o Donaldu Trampu donosi mučan portret neobrazovanog, koleričnog i paranoičnog predsjednika kojeg njegovi ministri i saradnici neprestano pokušavaju kontrolirati da bi izbjegli teže posljedice.

U trenutku kad su mediji i društvene mreže počeli izvještavati o knjizi i donositi njene ulomke, Bijela kuća objavila je saopćenje u kojem negira istinitost iznesenih priča.

- Ova knjiga nije ništa drugo nego izmišljene priče, mnoge od njih izmislili su bivši nezadovoljni zaposlenici, kojima je rečeno da ocrne predsjednika - rekla je portparol Sara Sanders (Sarah).

Vudvard u knjizi opisuje čestu frustraciju šefa osoblja Bijele kuće Džona Kelija (John Kelly), koji je tradicionalno najbliža osoba predsjedniku u "zapadnom krilu".

On je, po Vudvardu, zbog Trampove nepredvidivosti i nerazumijevanja globalne politike često dobivao "živčani slom".

Na jednom od sastanaka o Trampu je navodno rekao: "On je idiot. Ne može mu se ništa objasniti. Ne znam šta tu radimo. Ovo je najgori posao koji sam ikada imao."

Prema informacijama koje je skupio Vudvard, nakon hemijskog napada u aprilu 2017. koji se pripisuje sirijskom režimu Bašara el-Asada (Bashar al-Assad), Tramp je pozvao generala Matisa (Mattisa) i rekao mu da želi ubiti sirijskog predsjednika. 

- Ubit ćemo ga. Idemo! Idemo unutra i pobijemo ih - rekao je Tramp, a nakon razgovora Matis se okrenuo prema jednom savjetniku i rekao mu: "Ništa od toga nećemo poduzeti. Bit ćemo puno odmjereniji."

Nova knjiga Boba Vudvarda trebala bi biti objavljena 11. septembra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.