UPOZORENJE

Erdoan: Sukobi u Idlibu mogu izazvati masakr

Bašar el-Asad sprema ofanzivu

Redžep Tajip Erdoan. Arhiv

Srna

5.9.2018

Bacanje bombi i projektila u pokrajinu Idlib u Siriji moglo bi da izazove masakr, upozorio je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan).

On je novinarima u avionu na putu ka Kirgiziji rekao da bi se, usljed "kiše projektila", u Idlibu mogao dogoditi ozbiljan masakr, prenio je dnevni list "Hurijet".

- Naša saradnja s Rusijom veoma je važna sada kada SAD bacaju loptu u polje Rusije i obrnuto - istakao je Erdoan i napomenuo da se u Idlibu pokreće "veoma nemilosrdan proces", uz rizik od izbijanja težih sukoba koji bi izazvali novi priliv izbjeglica.

Erdoan je dodao da bi 3,5 miliona ljudi iz Idliba u slučaju užasa ponovo došlo u Tursku, prenio je AFP.

Turski predsjednik će se u petak, 7. septembra, sastati s predsjednicima Rusije i Irana Vladimirom Putinom i Hasanom Rohanijem, a za isti dan zakazana je i sjednica Vijeća sigurnosti UN-a o situaciji u Idlibu.

Erdoanovi komentari uslijedili su u periodu kada se snage sirijskog predsjednika Bašara el-Asada (Bashar Al-Assad) približavaju području Idliba, spremajući veliku ofanzivu, za koju se mnogi plaše da bi mogla izazvati humanitarnu katastrofu koja bi imala najveće razmjere od početka građanskog rata u Siriji.

Vlasti u Damasku i njihovi saveznici u Moskvi obećali su da će iskorijeniti džihadističke grupe, koje su dominantne u području pokrajine Idlib.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.