Pompeo doputovao na razgovore s novim pakistanskim premijerom Imranom Kanom

SASTANAK SAD uvele sankcije Iranu i Rusiji

Pompeo doputovao na razgovore s novim pakistanskim premijerom Imranom Kanom Pakistan će tražiti pomoć MMF-a za rješavanje krize

Američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike) doputovao je danas u Pakistan kako bi se susreo s novim premijerom te zemlje Imranom Kanom (Khan) i šefom vojske Qamarom Javedom Bajvom.

Odnosi između Sjedinjenih Američkih Država i Pakistana zategnuti su posljednjih nekoliko godina. Vlada američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) smanjila je vojnu pomoć Pakistanu zbog optužbi da pomaže talibanima, dok vlasti u Islamabadu to negiraju.

Novi ministar vanjskih poslova Pakistana Kureši Šah Mehmud izjavio je da će razgovarati s Pompeom o ukidanju 300 miliona američkih dolara pomoći za pakistansku vojsku.

Očekuje se da će Pompeo razgovarati s domaćinima i o mogućim planovima Pakistana da zatraži pomoć Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za sprečavanje ekonomske krize.

U julu je Pompeo rekao da nema nikakvog razloga da MMF da novac Pakistanu, koji bi se onda koristio za isplatu dugova Kini.

Pompeo i američki sekretar odbrane Džejms Matis (Jim Mattis) sastat će se u četvrtak sa svojim indijskim kolegama u Nju Delhiju, a očekuje se da će finalizirati odbrambene sporazume koji bi mogli približiti njihove vojske usred rastućeg utjecaja Kine.

Do razgovora dolazi i zbog neprijateljstva SAD prema indijskim tradicionalnim saveznicima Iranu i Rusiji, protiv kojih je Vašington uveo sankcije. Iran je veliki dobavljač nafte Indiji, a dvije trećine indijske vojne opreme dolazi iz Rusije.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH