SVIJET

Ruska vojna obavještajna služba stoji iza trovanja Skripala

Mej je ponovila da će njena vlada nastaviti vršiti pritisak na Rusiju

Arhiv

Fena

5.9.2018

Britanska premijerka Tereza Mej (Theresa May) tvrdi da su dvojica muškaraca osumnjičena za napad trovanjem u Salisberiju časnici Ruske vojne obavještajne agencije (GRU).

Govoreći u parlamentu, ponovila je prethodne optužbe na račun ruske vlade u slučaju trovanja Sergeja Skipala i njegove kćerke Julije u martu ove godine u Salisberiju.

- Imali smo pravo to reći u martu, da je ruska vlada odgovorna - navela je.

I dok su britanski policijski istražitelji ranije istaknuli da nisu imali nikakve dokaze koji povezuju rusku vladu s osumnjičenim, Mej je insistirala da britanske obavještajne službe pružaju dokaze koje identificiraju osumnjičene kao časnike ruske vojne obavještajne službe.  

Britanske vlasti danas su imenovale i objavile fotografije Rusa Aleksandra Petrova i Ruslana Boširova kao osumnjičene za trovanje bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripala i njegove kćerke Julije u Salisberiju.

Rusi se suočavaju s optužbama za kriminalnu zavjeru s ciljem ubistva Sergeja Skripala te upotrebu hemijskog oružja.

Prema riječima tužilaštva, oni imaju dovoljno dokaza za pokretanje istrage protiv dvojice Rusa.

Mej je poručila da će, ukoliko osumnjičenici budu ikada putovali izvan Rusije, Britanija reagirati i tražiti njihovo izručenje kako bi im se sudilo na britanskom tlu.

Mej je ponovila da će njena vlada nastaviti vršiti pritisak na Rusiju, posebno stavljajući naglasak na ono što ona zove "uzorkom lošeg ponašanja", a to se posebno odnosi na GRU, prenosi RT.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.