SVIJET

U nedjelju izbori u Švedskoj desni i lijevi izjednačeni

Formiranje funkcionalne vlade

Ilustracija

Index.hr

5.9.2018

Prednost švedskog bloka lijevog centra u odnosu na savez desnog centra smanjila se uoči izbora koji se održavaju u nedjelju, a nijedna koalicija neće osvojiti većinu mjesta, pokazale su u srijedu ankete.

Socijaldemokrati, zajedno sa Zelenima i Lijevom strankom, nalaze se u prednosti manjoj od jedan posto te prema rezultatima istraživanja javnog mnijenja uživaju podršku od 40.6 posto.

Savez desnog centra, kojeg čine četiri stranke, gotovo je izjednačen s 39.8 posto, prema anketi koja je rađena na uzorku od 2893 ispitanika između 30. augusta i 4. septembra.

Niti jedan od blokova nema realne šanse za osiguravanje većine, dok anti imigrantski orjentisane  demokrate, koje izbjegavaju sve stranke otkako su ušli u parlament 2010., podržava 17.1 posto ispitanika.

Blok lijevog centra iz kojeg dolazi premijer Stefan Lofven (Stefan Löfven) i opozicijski Savez, čiji je kandidat za premijera vođa Umjerenjaka Ulf Kristerson (Ulf Kristersson), odbacuju mogućnost postizanja dogovora s Demokratima nakon izbora. 

Formiranje funkcionalne vlade bez podrške Demokrata treba saradnju stranaka iz oba bloka koji su obilježili švedsku politiku tokom posljednjih desetljeća, zbijanje redova i barem prešutnu podršku parlamentarnih rivala.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.