SVIJET

Velika Britanija uživa podršku velikih sila oko istrage o trovanju

Zajedničke mjere kako bi suzbili djelatnost GRU-a

Arhiv

Index.hr

6.9.2018

Francuska, Njemačka, Sjedinjene Države i Kanada su u zajedničkoj izjavi istaknule da "potpuno vjeruju" zaključcima britanske policije u istrazi o trovanju bivšeg ruskog špijuna i njegove kćerke nervnim otrovom novičokom.  

-Imamo puno povjerenje u britanske zaključke po kojima su dvojica osumnjičenih ruski vojnoobavještajni časnici (...) i ta je operacija sigurno odobrena s vrha (ruske) vlade-, izjavile su četiri zapadne zemlje u saopćenju Dovning Strita, dan nakon izdavanja evropskih naloga za privođenje.

-Pozivamo Rusiju da OPCW-u (Organizacija za zabranu korištenja hemijskog oružja) preda sve informacije o svom programu za novičok-, dodaju. 

London je u četvrtak ocijenio ruskog predsjednika Vladimira Putina odgovornim za trovanje Sergeja Skripala i njegove kćeri Julije 4. marta u Salisburiju, na jugozapadu Engleske. Dan ranije, britanska premijerka Tereza Mej (Theresa May) je u parlamentu izjavila da su napad izvela dvojica časnika ruske vojnoobavještajne službe (GRU). 

-Već smo donijeli zajedničke mjere kako bismo suzbili djelatnost GRU-a putem izgona svih neprijavljenih obavještajnih agenata-, ističu zemlje potpisnice, smjerajući na izgon ruskih diplomata nakon trovanja Skripalovih.

Zaključci britanske istrage -dodatno nas učvršćuju u namjeri da nastavimo raditi na sprječavanju neprijateljske djelatnosti stranih obavještajnih mreža na našim teritorijima-, ističu.

Dovning Strit dodaje da je Mej o  tome razgovarala s francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom (Emmanuelom Macronom),  s američkim Donaldom Trampom (Donaldom Trumpom), s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i s kanadskim premijerom Džastinom Trudoom (Justinom Trudeauom).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.