SASLUŠANJA

Ispitivanje kandidatkinje za ambasadoricu Slovenije u četvrtak

Piše: S. N.

8.9.2018

Odbor za vanjske odnose Senata Sjedinjenih Američkih Država saslušat će Lindu Blanšard (Lynda Blanchard), kandidatkinju predsjednika Donalda Trampa (Trump) za ambasadoricu u Sloveniji. 

Kako je objavljeno, saslušanje će se održati 13. septembra.

Osim nje, bit će ispitani i nominirani za još niz ambasadorskih pozicija. 

Pred senatski odbor, tako, naći će se Erl Robert Miler (Earl Robert Miller) nominiran za ambasadora u Bangladešu, Danijel Rozenblum (Daniel N. Rosenblum), predložen za Uzbekistan, Kip Tom, koji bi trebao dobiti status jednog od ambasadora pri UN, zadužen za hranu i poljoprivredu, Keren Vilijams (Karen Williams), kandidirana za ambasadoricu u Surinamu, Donald Jamamoto (Yamamoto), predložen za ambasadora u Somaliji, Kevin Saliven (Sullivan), za prvog čovjeka ambasade SAD u Nikaragvi, te Francisko Luiz Palmijeri (Francisco Luis Palmieri), koji očekuje da bude potvrđen za ambasadora u Hondurasu. 

Svi oni su službenici Stejt departmenta. 

Mark Rozen (Rosen), pak, pripada "paketu" političkih imenovanja koje predlaže predsjednik Tramp. On ga je nominirao za jednog od izvršnih direktora u Međunarodnom monetarnom fondu. 

Odbor za vanjske poslove odmah će nakon saslušanja grupe nominiranih ambasadora razgovarati o "ulozi Rusije u Siriji i širem području Bliskog istoka".

Prema objavljenom kalendaru aktivnosti, Odbor nakon sjednice 13. septrembra, ne planira novi susret u narednih 15-ak dana. 

Predsjednik Tramp 27. avgusta ove godine nominirao je Erika Džordža Nelsona (Eric George) za ambasadora SAD u Bosni i Hercegovini. Njegova je kandidatura upućena ovom odboru na potvrđivanje, ali se još ne zna kada bi on mogao odgovarati na pitanja senatora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.