Bivši američki predsjednik smatra da nisu spremni očuvati demokratiju

Nakon oštrih kritika Obame, Tramp poručio da je zaspao tokom njegovog govora

Izbori 6. novembra

Fena

Donald Tramp i Barak Obama

Foto: Arhiv


Bivši američki predsjednik Barak Obama (Barack) žestoko je napao predsjednika Donalda Trampa (Trump) i republikanace te pozvao demokrate da se odupru "zloupotrebi moći" i da ponovo vrate osjećaj razuma u politiku tako što će glasati na novembarskim izborima.

U neuobičajeno oštrom napadu na njegovog nasljednika, Obama je rekao da Amerikanci žive u opasnim vremenima i optužio republikance da prijete demokratiji, dijele zemlju, sabotiraju globalne saveze i vrše ustupke Rusiji.

- Za dva mjeseca imamo šansu, a ne sigurnost, već šansu da vratimo neki privid razuma u našu politiku - rekao je on u govoru na Univerzitetu u Ilinoisu u gradu Urbana-Šampein.

- Zapravo, postoji samo jedna protuteža lošoj politici i zloupotrebi vlasti, a to ste vi i vaš glas – dodao je. 

Obje stranke pozivaju svoje pristalice da izađu na izbore 6. novembra na kojima bi demokrati trebali osvojiti 23 mandata u zastupničkom domu Kongresa i dva u Senatu da bi ostvarili većinu u oba doma Kongresa i blokirali Trampov politički program.

Obama, koji je naljutio neke demokrate odlukom da se ne pojavljuje u javnosti nakon što je predao dužnost Trampu u januaru 2017. godine, optužio je republikance da nisu spremni očuvati demokratiju te da nisu sposobni biti protuteža Trampovoj politici i njegovim najgorim porivima. 

Rekao je da će to morati učiniti glasači.

- Prijetnja našoj demokratiji ne predstavljaju samo Donald Tramp niti sadašnji stavovi republikanaca u Kongresu. Najveća prijetnja našoj demokratiji je ravnodušnost. Najveća prijetnja našoj demokratiji je cinizam – izjavio je Obama. 

Tramp je odbacio te kritike.

- Žao mi je, gledao sam ga, ali zaspao sam - rekao je Tramp na skupu u Sjevernoj Dakoti. 

- Otkrio sam da je on vrlo, vrlo dobro sredstvo za spavanje – dodao je.

Obama je ismijao Trampa jer je preuzeo zasluge za ekonomski oporavak do kojeg je došlo za vrijeme Obamine administracije. Kazao je da Tramp iskorištava nerazumijevanje među različitim kulturama i nezadovoljstvo ekonomskim stanjem koji su se razbuktali u društvenim previranjima posljednjih godina. 

- Nije počelo s Donaldom Trampom. On je simptom, a ne uzrok. On samo kapitalizira na ogorčenju koje političari godinama raspiruju – izjavio je Obama.

NA VRH

Podijeli članak na