VOSTOK 2018.

Rusi zatresli svijet: Na najveću vježbu dovode 300.000 vojnika

Vojnike će rasporediti na pet različitih vojnih poligona

Agencije

24sata.hr

8.9.2018

Iako daleko od granica Evrope, ruska vojna vježba Vostok 2018. sljedeće će sedmice tresti cijeli svijet. Gotovo 300.000 vojnika vježbat će manevre, bombardiranje, ali i elektroničko ratovanje u istočnom i zapadnom Sibiru.

Uključeni će biti svi rodovi vojske, od mornarice, zrakoplovstva i kopnenih snaga, a posebni sudionici bit će kineski vojnici, kojih će doći 3200. Zajedno će simulirati napad na neprijateljsku flotu i napad avijacije na kopno. 

Vojnike će rasporediti na pet različitih vojnih poligona, a zbog Japana, u vježbu nisu uključili Kurilske otoke oko kojih su u zavadi. Ovu vježbu nadgledat će 91 vojni promatrač iz 57 zemalja svijeta. Najatraktivnije dijelove prenosit će uživo na televiziji i internetu.  

Geopolitički analitičari rusku vježbu vide kao preslagivanje i novo utvrđivanje snaga u Aziji i Pacifiku. NATO u oktobru i novembar ima vježbu na sjeveru Norveške. Rusi zbog vježbe na njihovoj granici tvrde da je sjever Evrope postao vojni poligon. Posljednja ovako velika vježba održao je SSSR 1981. Zvala se Zapad-81 i u njoj su sudjelovali kijevski, bjeloruski i pribaltički vojni okruzi. U toj vježbi sudjelovalo je 100.000 vojnika.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.