Zašto je Njemačka podijeljena u vezi s pitanjem izbjeglica

EVROPA Migranti su možda rješenje za nedostatak radne snage

Zašto je Njemačka podijeljena u vezi s pitanjem izbjeglica Prema podacima, u Njemačku je od 2015. stiglo više od milion izbjeglica

U Njemačku je od 2015. stiglo više od milion izbjeglica. Iako su u međuvremenu našli posao, veliki broj migranata zavisi od državne pomoći.

Njemačkoj nedostaju radnici. Mogu li izbjeglice uopće biti rješenje za taj problem?U prvom kvartalu ove godine posao je imala četvrtina radno sposobnih izbjeglica koji su došli u Njemačku od 2015. Svaki peti migrant je uplaćivao socijalne doprinose.Od 2017. broj nezaposlenih izbjeglica se praktički ne mijenja i iznosi 180.000.Osim toga, 15% izbjeglica koji rade ne mogu preživjeti od svoje plaće i primaju od države finansijsku pomoć.Početkom ove godine socijalnu je pomoć primalo oko 65% izbjeglica. To je 12% više nego prošle godine.Udio izbjeglica u ukupnom broju primalaca socijalne pomoći u Njemačkoj iznosi 14%.Iako se u međuvremenu broj migranata znatno smanjio, ta tema i dalje polarizira Njemačku.U videu ispod pogledajte kako napreduje integracija i zašto su protekle tri godine toliko promijenile Njemačku.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH