SVIJET Na paradi nije bilo interkontinentalnih raketa

Sjeverna Koreja održala veliku paradu povodom 70 godina od formiranja države

Tema ovogodišnje proslave bilo je ujedinjenje Korejskog poluotoka koji je podijeljeni od rata koji je trajao od 1950. do 1953.

Srna
09.09.2018 09:16

Foto: Arhiv

Sjeverna Koreja održala je veliku vojnu paradu povodom 70 godina od formiranja države, ali prvi put tokom ceremonije nisu predstavljeni dalekometni projektili i proslavu su obilježili obojeni baloni i cvijeće.

Veliki broj gledalaca prisustvovao je paradi tokom prolaska više desetina hiljada vojnika i kolone tenkova koje je pozdravljao sjevernokorejski lider Kim Jong-un.

Analitičari su uočili da, za razliku od prethodnih godina, nije bilo interkontinentalnih raketa niti je obavljena nuklearna proba.

Sjeverna Koreja redovno koristi veće praznike za izlaganje svojih vojnih kapaciteta i posljednjih dostignuća u raketnoj tehnologiji.

Međutim, toga nije bilo ove godine, jer je sjevernokorejski lider tokom sastanaka s američkim predsjednikom Donaldom Trampom (Trump), južnokorejskim predsjednikom Mun Jae-in i kineskim predsjednikom Si Đinpingom naveo da mu je cilj denuklearizacija Korejskog poluotoka.

Tema ovogodišnje proslave bilo je ujedinjenje Korejskog poluotoka, koji je podijeljen od rata koji je trajao od 1950. do 1953. godine.

NA VRH