SVIJET

Čavušolu: Cilj Turske je zaustaviti napade na Idlib

Neki sarađuju s nekim drugim terorističkim organizacijama kako bi se borili protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), rekao je ministar vanjskih poslove ove zemlje

Arhiv

Fena

9.9.2018

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Čavušolu (Cavusoglu) izjavio je u Antaliji da je cilj Turske zaustaviti napade u Idlibu.

Čavušolu je napomenuo da je regija sirijskog grada Idlib beskonfliktna zona te da je potrebno zaštititi 3,5 miliona ljudi koji se tamo nalaze, prenosi Anadolija.

- Regija Idlib je beskonfliktna zona. Tamo se nalazi 3,5 miliona ljudi. U takvoj situaciji te ljude je potrebno zaštititi. U protivnom, može doći do ozbiljne humanitarne katastrofe - poručio je Čavušolu, prenose agencije.

Navodeći da su predviđali te napade, Čavušolu je rekao da ulažu mnogo truda da bi napravili razliku između radikalnih grupa te da su značajno napredovali u tom pogledu.

Čavušolu je istakao da su oružane grupe u Idlibu poslane ili direktno dovedene iz Halepa, Hame i Istočne Gute, od režima i njegovih saveznika, koji trenutno napadaju ta područja.

- Ako su oni toliko opasni, a teroristi jesu opasni, zašto ih niste neutralizirali kada ste napuštali ta područja? Mi smo znali i mnogo puta smo ponavljali da je vaš cilj napadati Idlib pod izgovorom da se oni nalaze tu. Režim napada pod tim izgovorom. Mi smo jučer jasno iznijeli svoj stav. U jučerašnjoj deklaraciji ima nešto što je jasno. Situacija u Idlibu se mora riješiti u okviru sporazuma iz Astane. Šta je to rješenje? Prekid vatre. Što znači da sukobi trebaju stati. Radikalne grupe se trebaju izdvojiti. To smo mnogo puta ponovili. Hajde da to zajedno uradimo - poručio je u subotu Čavušolu.

Napominjući da njegov poziv nije samo državama koje se vezuju za sporazum iz Astane, Čavušolu je rekao da su pozvali i zapadne države.

- Neki sarađuju s nekim drugim terorističkim organizacijama da bi se borili protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), dok neke druge države postupaju onako kako će one imati koristi i kako odgovara njihovoj agendi. Turska je jedina država koja postupa principijelno, samo ona radi kako bi postigla mir, stabilnost i sigurnost Sirije, kao i svoju sigurnost. To svi vide - rekao je Čavušolu.

On je dodao da će borba za zaustavljanje napada u Idlibu biti intenzivirana da ne bi došlo do humanitarne katastrofe.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.