SVIJET

Švedski premijer odbio podnijeti ostavku

Lofvenov lijevo orijentirani blok dobio je 40,6 posto glasova, dok je opozicioni blok desnog centra dobio 40,3 posto glasova

Arhiv

Avaz.ba

10.9.2018

Švedski premijer Stefan Lofven odbio je pozive opozicije da podnese ostavku poslije jučerašnjih općih izbora koji su okončani minimalnom prednošću vladajućih stranaka, dok je porasla podrška antiimigracioni orijentiranim švedskim demokratima.

- Sve pristojne stranke treba da sačekaju konačne izborne rezultate - rekao je u obraćanju svojim pristalicama Lofven, lider Socijaldemokratske partije.

Lofven je dodao da želi da vodi zemlju dok se ne formira novi saziv skupštine. Parlament se neće sastati još dvije sedmice.

On je priznao da je "bez sumnje, želio bolji rezultat", ali je dodao da su socijaldemokrate najveća stranka, prenijela je DPA.

Prema rezultatima glasova iz 6.000 do 6.004 okruga, njegova stranka dobila je 101 mandat u parlamentu, 12 manje nego u dosadašnjem sazivu.

Lofvenov lijevo orijentirani blok dobio je 40,6 posto glasova, dok je opozicioni blok desnog centra dobio 40,3 posto glasova.

Zajedno sa saveznicima iz Zelenih i Ljevičarske partije, Lofvenov blok imat će 144 mandata, dva više od opozicionih snaga koje predvodi konzervativna Umjerena stranka.

Još nisu prebrojani glasovi lica koja su glasala u inozemstvu. Konačni rezultati očekuju se u srijedu, 12. septembra.

Za većinu u skupštini od 349 mjesta potrebno je 175 mandata.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.