SVIJET

Rusija sutra počinje najveće vojne vježbe u historiji: Kineski i mongolski vojnici kao podrška

Učestvovat će čitav moderni repertoar ruske vojske

Agencije

Index.hr

10.9.2018

Gotovo 300.000 vojnika, uključeni svi vidovi vojske te kineski i mongolski vojnici kao podrška: Rusija u utorak kreće u najveće vojne manevre u svojoj historiji, koje NATO osuđuje kao probu za "sukob velikih razmjera".

Do masovnog raspoređivanja i učestvovanja kineske i mongolske vojske u vježbama nazvanima "Vostok 2018." (Istok-2018.), organiziranima od 11. do 17. septembra u istočnom Sibiru i na Ruskom dalekom istoku, dolazi u kontekstu trajnih napetosti sa Zapadom, usljed ukrajinske krize, sukoba u Siriji i bezbrojnih optužbi za umiješanost u zapadnu politiku. 

Ruska vojska usporedila je tu demonstraciju sile sa "Zapadom-81", vojnom vježbom u kojoj je prije gotovo 40 godina bilo mobilizirano između 100.000 i 150.000 vojnika iz Varšavskog pakta u istočnoj Evropi, što su bili najveći manevri ikada organizirani u sovjetskoj eri.

Na vježbi će učestvovati čitav moderni repertoar ruske vojske: rakete Iskander, sposobne ponijeti nuklearne glave, tenkovi T-80 i T-90 ili pak najnoviji borbeni avioni Su-34 i Su-35. Na moru će ruska flota rasporediti nekoliko fregata opremljenih raketama Kalibr koje su se dokazale u Siriji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.